FrieslandCampina

Inside Melk

FrieslandCampina verliest leden en een sloot melk

6 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Bij coöperatie FrieslandCampina hebben tot en met 1 oktober 239 melkveebedrijven hun lidmaatschap opgezegd. Dit heeft Hein Schumacher, topman van het zuivelconcern, dinsdag (5 oktober) gemeld in een webcast met leden- melkveehouders. Het vertrek van de leden en onderbezetting bij diverse fabrieken gaan de financiële resultaten van FrieslandCampina voor het lopende boekjaar drukken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vertrekkende melkveehouders nemen 272 miljoen kilo melk mee, per 1 januari 2022. Behalve de melk, trekken ze ook geld uit de onderneming. Om welk bedrag dat gaat, is onduidelijk. De vertrekkers nemen naast hun ledenobligaties in veel gevallen ook €5,00 per 100 kilo aan geld mee, vanwege de nog steeds geldende vertrekregeling van de fusie van Friesland Foods en Campina in 2008. Daarvoor moet dan wel de juiste procedure worden bewandeld.

Veel te kiezen
In de voorbije weken werd duidelijk dat een aanzienlijk aantal leden wilde vertrekken, terwijl andere bedrijven hun deuren open zetten. Er viel dus te kiezen. DOC Kaas heeft enkele tientallen vertrekkers aangenomen, Vreugdenhil zoekt 100 tot 150 miljoen kilo melk extra, terwijl ook A-ware, Farmel en Arla extra melk aantrekken. De laatste partij zoekt naar verluidt zo'n 30 miljoen kilo extra melk voor de versmarkt in Nederland. De kans bestaat dus dat er de komende maanden nog meer melk vertrekt bij FrieslandCampina.

De zuivelreus heeft de laatste jaren eigenlijk alleen maar leden zien vertrekken. De deur voor nieuwkomers zat en zit dicht.  Wie wilde toetreden, moest volgens de officiële regelingen een hoge toetredingsvergoeding betalen, waar per januari ook nog de kosten van leveringscertificaten bij komen. Bestuurder Hans Hettinga gaf in de webcast aan dat het bestuur deze voorwaarden onder de loep wil nemen.

Lichtpunten en zorgen
Schumacher probeerde in de webcast ook lichtpunten te benoemen, zoals over goed lopende verkopen in Nederland, Pakistan, Indonesië en delen van Afrika, maar er blijven ook veel zorgen. Schumacher noemde specifiek ook dat er verdere aanpassingen nodig zijn in het productie-apparaat en dat afschrijvingen op fabrieken zwaar drukken op de financiën. Bronnen in de zuivelsector melden dat de fabrieken in Borculo en Beilen met onderbezetting draaien en ook andere vestigingen worden met een kritisch oog bekeken. FrieslandCampina gaat naar eigen zeggen niet in op 'speculaties' daarover.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden