Fonterra

Inside Melk

Laag verkoopvolume houdt Global Dairy Trade stabiel

6 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

De laatste GDT-veiling heeft weinig verandering gebracht in de zuivelprijzen. De index staat dan ook op onveranderd. Het belangrijkste signaal zit in het verhandelde volume.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verhandelde productvolume zit sinds de start van het nieuwe productieseizoen in Nieuw-Zeeland vele duizenden tonnen per veilsessie onder het niveau van voorgaande jaren, al is er wel een seizoensmatige aanvoerstijging zichtbaar. Fonterra brengt slechts een deel van de productie voor de GDT-veiling, en daar wordt ook ander product aangeboden, maar het volume verhandelde product is wel een afspiegeling van de achterblijvende productie in Nieuw Zeeland.

GDTvolume
Het verhandelde volume product op de GDT zit sinds de zomer fors onder het meerjarige gemiddelde. Zie de blauwe stippellijn.

Ondertussen veranderden de prijzen van de verhandelde producten amper. De geregistreerde mutaties zijn nagenoeg alle kleiner dan 1%. Een uitzondering was karnemelkpoeder (BMP), maar dit is qua volume een heel klein product.

Behalve op een stabiele markt, wijst de veiling ook op blijvend hoge zuivelprijzen. CEO Miles Hurrel van Fonterra toonde zich daar blij mee. Het zorgt in ieder geval voor goede inkomens voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouders, zei hij. Bovendien geven de hoge prijzen op de termijnmarkt goede moed voor de rest van het seizoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden