Shutterstock

Inside Melk

Markt vloeibaar kalmeert, boter en kaas gewild

7 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Een toenemend aanbod van Frans product doet de spanning op de vloeibare zuivelmarkt dalen. In Nederland en Duitsland is het effect daarvan nog wel gering. Ondertussen maakt de boterprijs een inhaalslag en stijgt ook de kaasprijs stevig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de DCA-noteringen voor rauwe melk van deze week. Waar vanuit Frankrijk forse dalingen worden gemeld van €8,00 tot €10,00 per 100 kilo melk, blijven de dalingen hier beperkt tot €0,50 cent à €1,50 per 100 kilo.

De prijs voor magere melkconcentraat bleef stabiel en de roomprijs ging deze week zelfs nog verder omhoog. Maar de stijging komt nu wel ten einde menen de meeste marktpartijen. De berichten dat de ergste krapte op de markt voor vloeibare zuivel voorbij is, doen hun werk. Ook speelt mee dan er vanuit Zuid-Europa veel minder vraag is naar mager melkconcentraat nu het vakantieseizoen toch echt wel voorbij is.

Terwijl de roommarkt kalmeert, wordt op de botermarkt een inhaalslag gemaakt. De laatste oude voorraden boter zijn inmiddels wel op de markt gebracht, signaleren handelaren. Nu moet vers product worden aangesproken, maar dat is er niet. Tenminste, niet op de vrije markt. Er is wel product gecontracteerd door de supermarkten en producenten proberen wel een beetje met de aanvoer te schuiven, maar waar het kan, wordt room geproduceerd en geen verse boter. Room heeft een veel betere verwaarding. Virtueel zou verse boter tussen de €5500 en €5600 per ton moeten opbrengen, zo wordt gemeld.

De poederprijzen stijgen in een rustiger tempo, maar blijven wel gestaag omhoog gaan.  De volle en magere melkpoeders deden het hier qua prijsbeweging duidelijk beter dan op de GDT-veiling van Fonterra eerder deze week.

De kaasprijzen tenslotte doen het weer beter. Vooral de prijzen voor Goudse en Edammer foliekaas zijn met stevige stappen omhoog gegaan. De magische grens van €4000 per ton is daardoor niet meer veraf. De prijzen voor Cheddar en mozzarella zijn iets kalmer gestegen, maar zijn ook bepaald niet slecht.

Voor de melkveehouderij betekenen de oplopende zuivelprijzen dat er hogere uitbetalingen in het vat zitten, maar oplopende energieprijzen lijken wel een bedreigende factor te worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden