Shutterstock

Inside Melk

FrieslandCampina moet saneren na ledenverlies

8 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Het ledenverlies dat coöperatie FrieslandCampina tot 1 oktober heeft genoteerd, laat de onderbezettingskosten bij het gelijknamige zuivelconcern verder oplopen. Het maakt de noodzaak tot aanpassingen bij de fabrieken groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit zei financieel topman Hans Janssen deze week in een webcast voor de leden. De geschatte jaarlijkse kosten vanwege onderbezetting van lijnen wordt geraamd op €100 miljoen, zei Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina. Daar komt volgens Janssen nog zo'n €10 miljoen bij door het vertrek van ruim 270 miljoen melk, volgens de stand per 1 oktober. 

Janssen ging niet in op de effecten van het ledenverlies voor het kernvermogen van de coöperatie. Het weerstandsvermogen bedraagt nu 15,5% en moet naar 25%. Door de introductie van leveringscertificaten loopt dat in 2022 naar verwachting op tot 23%. Schumacher vertelde dat er na 2015 verwerkingscapaciteit is gebouwd voor 15 miljard kilo melk, terwijl er nu slechts 10 miljard kilo binnenkomt. Daarom zijn in de voorbije jaren al diverse fabrieken gesloten. Dat proces is nog niet ten einde. Hier en daar worden ook productielijnen aangepast.

Borculo nooit goed gedraaid
Het lot van de fabriek in Borculo is nog onderwerp van studie, liet Schumacher weten. Over deze fabriek is veel gespeculeerd. Schumacher ontkende dat Borculo stil staat, maar de fabriek is volgens hem wel 'behoorlijk laag gevuld'.  Heel goed heeft de fabriek overigens nooit gedraaid, zei hij. "Borculo heeft nooit vol gezeten en het was een hele dure fabriek. De (berekende) capaciteit van 750 miljoen kilo is nooit gehaald." 

Volgens Schumacher wordt nu gekeken wat te doen met de fabriek: deels verhuren, exploitatie in samenwerking met anderen of verkoop. De vorig jaar ingezette operatie voor terugdringen van de kosten is inmiddels afgerond en heeft uiteindelijk €135 miljoen gekost, wat minder is dan eerst geraamd. Ondertussen zijn andere kosten weer flink opgelopen. De grondstofkosten voor het bedrijf zijn dit jaar bijvoorbeeld met €500 miljoen gestegen. Dat is deels toe te schrijven aan een hogere melkprijs voor de leden, deels aan andere factoren.

Speculaties naar rijk der fabelen
FrieslandCampina zit volgens Schumacher en Janssen financieel gezien stevig in elkaar, met een voldoende balans. De solvabiliteit is goed, evenals het terugbetaalvermogen, de winstgevendheid trekt aan, maar het rendement op geïnvesteerd vermogen blijft met 3,3% vooralsnog veel lager dan de gewenste 10%. Speculaties over mogelijk 'omvallen', verwezen ze dan ook naar het rijk der fabelen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden