Shutterstock

Inside Melk

Handel fosfaatrecht hoopt op snelle helderheid lease

13 Oktober 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

De handel in fosfaatrechten is op het moment zeer rustig. Naast de afronding van de maisoogst speelt ook de onduidelijkheid over de startdatum van afromingsvrij verleasen tot 100 kilo fosfaat een rol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen vrijdag keurde de ministerraad een wetsvoorstel goed waarin dit geregeld is. Het plan moet nu nog door de Eerste en Tweede Kamer. Bemiddelaars in de fosfaatrechtenhandel hopen dat het snel duidelijk wordt of deze wet dit jaar al in werking treedt.

Huidge handel zeer afwachtend
Boeren en handelaren lijken op dit moment zeer terughoudend in het doen van zaken, zo wordt gemeld. Ook op de koopmarkt voor rechten lijkt dit zijn invloed te hebben. Hoogstwaarschijnlijk zal het afschaffen van de afroming zorgen voor een daling in de prijs van leaserechten. Partijen vragen zich af: als kleine partijen leaserechten goedkoper worden, kan dit dan invloed hebben op de vraag naar en prijs van kleinere partijen kooprechten?

Gehoopt wordt dan ook op snelle duidelijkheid, zodat er voor iedereen dit jaar nog ruim voldoende tijd is om zaken te doen. Totdat het zover is zal de markt hoogstwaarschijnlijk rustig en afwachtend zijn. Er is deze week wel wat handel gedaan en dat gebeurde voor onveranderde prijzen van om en nabij de €149,00. Handelaren melden verder dat de achterblijvende melkproductie in 2021 er mogelijk voor kan zorgen dat er dit jaar wellicht een kleinere, of helemaal geen, piek zal optreden in de prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden