Shutterstock

Inside Melk

Melkaanvoer laagste sinds einde melkquotering

14 Oktober 2021 - Klaas van der Horst - 2 reacties

De Nederlandse melkaanvoer bereikte in september het diepste punt sinds jaren. Zowel de aanvoer in kilo's melk als de vetproductie zijn sinds het einde van de quotering niet meer zo laag geweest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de jongste aanvoergegevens van rijksdienst RVO. De melkaanvoer daalde naar 1.06.4517 kilo. De vetproductie bereikte met een hoeveelheid van 46.090 ton eveneens een sinds lange tijd niet meer bereikt dieptepunt. Om op vergelijkbare of lagere volumes uit te komen, moet worden teruggegaan naar voorjaar 2015, de tijd voor het einde van de quotering.

Ongunstig weer en drukkende marges
De nu gepresenteerde cijfers geven een verdere verklaring voor de sterk stijgende zuivelprijzen sinds het einde van de vakantieperiode. Het is overigens niet alleen in Nederland dat de melkaanvoer ongekend laag was. Ook in andere Europese landen viel de melkaanvoer na de zomer sterk terug, door een combinatie van ongunstige weersomstandigheden en onder druk staande marges. Het loonde niet om de melkproductie sterk te stimuleren.

Pas sinds de laatste weken komen er weer signalen over een aantrekkende melkproductie en een grotere beschikbaarheid van melk op de spotmarkt.
{{dataviewSnapshot(6_1634199307)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden