Agrifoto

Inside Voer

Flinke variatie in prijzen voor snijmaïs

19 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Maïs staat nog steeds centraal in de ruwvoerhandel. Ook de belangstelling voor bijproducten blijft goed. De handel in hooi en stro is daarentegen rustig en bij kuilgras merken enkele handelaren dat veehouders voorzichtig zijn met aanbieden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van de snijmaïs vordert gestaag, ondanks het wisselvallige weer. Verschillende handelaren melden nog ongeveer een week tot tien dagen werk te hebben met het hakselen. De oogst van korrelmaïs/ccm moet nog echt beginnen. De korrel is in het zuidoosten rijp maar het blad moet eigenlijk even droog worden voor het goed wil dorsen.

Verschillen in prijs
De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs komt uit op een gemiddelde van €60 per ton. Er zitten flinke verschillen tussen de prijzen die handelaren noemen. 'Het is een beetje wat de gek er voor geeft', volgens een handelaren. Boeren die van te voren al iets besproken hebben of die in een regio zitten met voldoende aanbod betalen nu prijzen voor goede maïs van rond de €55 per ton. Voor veehouders die op het laatste moment toch tot de ontdekking komen dat ze toch nog maïs bij willen kopen en afhankelijk zijn van transport met vrachtwagens komt daar zomaar €10 bij.

Naar bierbostel blijft een gezonde vraag. Veehouders zoeken betaalbare aanvullingen op het rantsoen en komen daarvoor deels uit op bij- en restproducten zoals bierbostel. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd ten opzichte van vorige week op €2,90 per procent droge stof. De handel in voeraardappelen blijft wat moeizaam. De vraag uit de veehouderij is er wel maar er zijn meer kapers op de kust. Ook de verwerkende industrie is hongerig naar aardappelen. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft op €45 per ton staan.

Goudgeel stro
De vraag naar stro is rustig maar wijkt niet veel af van het normale patroon. Wat wel opvallend is, is de goede vraag is naar gerstestro. Door het late maaien van de eerste en tweede snede gras was de verwachting dat er wat minder behoeft zou komen een structuurproducten voor in het rantsoen. Die voorspelling is niet uitgekomen en de behoefte aan bijvoorbeeld stro blijft. Ook de kleur speelt een rol. Hoewel het minder vocht opneemt merken enkele handelaren toch dat klanten liever kiezen voor goudgeel gerstestro dan voor grauw tarwestro. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk met €125 per ton voor tarwe- en gerstestro.

Kuilgras wordt weinig verhandeld. Deels komt dat omdat veehouders en handelaren druk zijn met ander werk. Maar wat volgens enkele handelaren ook een rol speelt is dat er relatief veel gras gevoerd moet worden om de koeien goed aan de melk te houden. De kuilpitten mogen afgelopen seizoen dan wel goed gevuld zijn maar veehouders zijn door hoge voersnelheid toch voorzichtig met het aanbieden van kuilgras. De DCA Indicatieprijs staat op €60 per ton.

De vraag naar weide- en graszaadhooi komt vooral uit de paardenhouderij. Veehouders zijn volgens de meeste handelaren nauwelijks aan de markt. Voor weidehooi worden prijzen van rond de €180 per ton genoemd. Voor graszaadhooi ligt dat tussen de €130 en €150 ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden