Shutterstock

Inside Melk

Prijzen op zuivelmarkt naar spannend niveau

21 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Na een kleine vertraging in de klim, zetten de vloeibare zuivelprijzen de mars omhoog deze week weer vol gas voort. Met name de prijs voor rauwe spotmelk pluste behoorlijk bij. Ook de andere zuivelprijzen gingen stug verder omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de jongste zuivelnoteringen van DCA Markt. De prijzen voor rauwe boerderijmelk stegen het hardste in Nederland en het noorden van Duitsland. In Nederland ging de prijs in een week tijd met 8,9% omhoog, in Noord-Duitsland met 9,9%. In het zuiden van Duitsland was het relatief iets rustiger.

Bij room en magere melkconcentraat waren de prijsstijgingen iets bescheidener,maar de roomprijs nadert langzaam maar zeker de €7000 per ton. Deze week kwam er volgens de DCA-notering €215 bij de prijs op en werd uiteindelijk €6800 genoteerd. Tot het recordniveau van €8000 per ton in eind 20117 is het nog wel even te gaan, en wellicht gaat de prijs nu ook niet zó ver omhoog. 

DCAroom
Een absolute recordprijs voor room zit er nog niet in, maar het prijsniveau is toch flink hoog geworden.

De boterprijs gaat ondertussen ook steeds beter mee omhoog. Tenminste, voor zover er in wordt gehandeld. Ten opzichte van de roomprijs blijft de boterprijs nog steeds achter. Dus loont het niet om boter te maken en ook niet om dit product te verkopen.

Prijsniveau wordt best spannend

Veel marktpartijen vinden het evenwel ook bij dit prijsniveau al best spannend worden. Te meer omdat heel veel andere zuivelprijzen ook naar de bovenkant van de bekende bandbreedtes bewegen. Magere melkpoeder zit qua prijs tegen de €3000 per ton aan, Goudse foliekaas noteert al boven de €4.000 per ton. Zelfs mozzarella, een kaas die het qua prijsontwikkeling meestal beter doet in de zomer bij terrasjesweer, stijgt nog steeds in prijs en noteert inmiddels ook ruim boven de €3500 per ton. Wel is de prijsstijging bij de kazen deze week iets lager dan vorige week.

Misschien gaan alle zuivelprijzen de komende weken nog veel verder omhoog, maar marktpartijen houden er ook rekening mee dat de melkaanvoer langzaam maar zeker toch gaat aantrekken. Want de hoge prijzen van dit moment worden gerealiseerd bij een krappe aanvoer en ook veel inhaalvraag van grote kopers. Grote vraag is of de markt ook zo gunstig blijft als zuivelfabrikanten hun uitbetalingsprijzen verder gaan verhogen en boeren hun productiegaan  opvoeren.

Hogere uitbetaalprijzen voor de boer

Diverse onderzoeksbureau's en instituten rekenen voor dat de huidige prijzen voor kaas, voor boter en magere melkpoeder inmiddels fors hogere uitbetaalprijzen rechtvaardigen. Daarbij worden prijzen genoemd in de range van 46 tot 48 cent per kilo, wat flink hoger is dan wat nu gemiddeld wordt betaald. Gerekend naar basiszuivel, is de verwerking van melk tot kaas en wei het meest rendabel. Productie van melkpoeder en boter blijft qua rendement iets achter.

Fictieve uitbetaalprijzen

Bij de bovengenoemde (fictieve) uitbetaalprijzen voor de boer wordt geen rekening gehouden met het feit dat veel verwerkers ook nog te maken hebben met langlopende contracten, die bijvoorbeeld al maanden geleden zijn afgesloten en die nog doorlopen tot in of aan het nieuwe jaar. Geleidelijk aan zullen deze nu minder gunstige contracten evenwel aflopen en dan ontstaat er vanzelf ruimte voor verdere verhogingen van de uitbetaalprijzen. Een sterk oplopende melkaanvoer in de komende weken zou dit prijsherstel in de wielen kunnen rijden. Maar eerste zouden dan de prijzen op de zuivelmarkt omlaag moeten gaan. Nu wijst daar nog niets op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden