Shutterstock

Inside Melk

Arla kiest voor versterkt verhogen van melkprijs

22 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Zuivelreus Arla verhoogt de melkprijs opnieuw. Vorige maand ging het om een kleine 60 cent, voor november wordt een hogere melkprijsverhoging aangekondigd. De biologische melkprijs stijgt iets beperkter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee komt de kale melkprijs voor gangbare melk in Nederland volgens de eigen publicatie van Arla uit op €37,07 per 100 kilo. Dit is inclusief de bij Arla verplichte deelname aan Vlog en het klimaatprogramma (totaal €2,00). Arla gaat hierbij wel uit van standaardgehaltes van 4,2% vet en 3,4% eiwit.

Volgens de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker, die uitgaat van hogere Nederlandse standaardgehaltes, komt de kale melkprijs uit op €38,27 per 100 kilo (+€0,98). Voor weidemelk betaalt Arla €050 meer. De maximale melkprijs inclusief alle kosten komt uit op €40,89 per 100 kilo.

Arlamax
Arla heeft de melkprijs voor november met €1,00 verhoogd, maar heeft nog wel iets in te halen ten opzichte van de meeste Nederlandse verwerkers.

De van oorsprong Scandinavische verwerker verhoogt ook de biologische melkprijs, maar met een kleiner bedrag dan de gangbare melkprijs. Arla noteert zelf een melkprijs van €50,58 per 100 kilo voor november, Boerenbusiness komt uit op €52,46 per 100 kilo (+€0,61).

De biologische melkprijs is dit jaar gemiddeld genomen veel rustiger opgelopen dan de gangbare melkprijs. Arla heeft de biologische melkprijs niet in alle landen verhoogd waar de coöperatie actief is.

Bio-melkprijs in VK onveranderd

In Groot-Brittannië blijft de biologische melkprijs onveranderd van oktober op november. De biologische afzetmarkt is daar volgens een zegsman nog niet hersteld van de COVID-periode.

De gangbare melkprijs gaat overal in het werkgebied van Arla met goed €1,00 omhoog. De prijs kan volgens Arla worden verhoogd vanwege de krappe beschikbaarheid van melk en de goede prijzen op de zuivelmarkt. De prijzen moeten ook omhoog, omdat de productiekosten voor de melkveehouders eveneens sterk zijn gestegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden