Shutterstock

Inside Melk

FrieslandCampina plust en breekt door grens 40 euro

25 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor november met €1,75 per 100 kilo naar €41,25 per 100 kilo. Daarmee verslaat de coöperatie zichzelf ten opzichte van de vorige maand, toen met €1,50 werd geplust.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De huidige verhoging bestaat net als de vorige uit een combinatie van verwachte marktontwikkelingen en correcties. De hogere melkprijzen zijn volgens FrieslandCampina vooral toe te schrijven aan de basiszuivelprijzen die fors blijven stijgen (+€1,09). Daarnaast is een positieve correctie van €0,66 verwerkt vanwege hogere dan verwachte referentiemelkprijzen in de afgelopen maanden. 

Vorige maand bestond de verhoging met €1,50 voor €0,50 uit correcties en voor €1,00 uit gevolgen van stijgende basiszuivelprijzen.

garantieprijs
De ontwikkeling van de Garantieprijs sinds 2015.

Met de aanpassing van de garantieprijs zet FrieslandCampina de laatste maanden forse stappen omhoog. Sinds 2016 zijn vergelijkbare verhogingen niet meer gezien.

Arla, de grote Europese concurrent, doet het voorzichtiger aan met de verhogingen van de melkprijs, zie blijkt onder meer uit de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.

kaleprijs
FrieslandCampina zet voor november een flinke hogere, maar nog niet per se de hoogste melkprijs neer. Wel zet de onderneming de toon qua melkprijs.

De kale melkprijs voor november komt volgens de vergelijker van Boerenbusiness uit op €40,48 per 100 kilo; de maximale melkprijs komt uit op €43,98 per 100 kilo. Arla blijft daar ruim €3,00 per 100 kilo onder. Andere ondernemingen zullen begin volgende week hun melkprijzen voor de komende maand publiceren.

Verhoging biologische melkpijs bescheidener
FrieslandCampina verhoogt de biologische melkprijs overigens met een veel bescheidener bedrag. Voor november gaat de biologische garantieprijs met €0,25 omhoog naar €50,75 per 100 kilo. Dat is een even grote verhoging als de vorige maand werd doorgevoerd. De biologische zuivelmarkt blijft volgens FrieslandCampina goed, maar houdt geen gelijke tred met de gangbare zuivelmarkt.

biogart
De biologische zuivelmarkt is niet slecht, maar minder goed dan in 2015 of 2017.

Volgens de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker komt de biologische melkprijs van FrieslandCampina deze maand uit op €52,99 per 100 kilo, tegenover €51,58 bij Arla (maar daar kunnen sommige toeslagen nog zorgen voor een hogere prijs).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden