Agrifoto

Inside Voer

Bijproducten trekken de kar op ruwvoermarkt

26 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De drukte rondom de snijmaïsoogst begint af te zwakken. In de vraag naar bijproducten is een dergelijke trend niet te bespeuren. Voor kuilgras zijn kopers mits de kwaliteit goed is. De handel in hooi en stro is daarentegen rustig, zoals gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De snijmaïsoogst loopt tegen het einde. In het zuiden zit de maïs zo goed als in de kuil. In het noorden staan toch nog wel wat percelen laat gezaaide maïs die moeilijk afrijpt. De opbrengsten lijken volgen verschillende handelaren goed, zeker in het zuiden. De voedingswaarde loopt wel uiteen. Een deel van de maïs is te groen gehakseld en dat is in de kuiluitslagen goed terug te zien. De DCA Indicatieprijs voor goede maïs blijft op €60 per ton staan. Maar met het vorderen van de oogst lopen de verkopen wel hard terug bij de meeste handelaren.

Bijproducten vinden snel een koper
Bierbostel, stoomschillen, aardappelpersvezel en dergelijke producten lopen makkelijk weg volgens verschillende handelaren. De relatief lange oogstperiode van maïs helpt daarbij. De grote spreiding zorgde er volgens enkele handelaren voor dat er (in ieder geval gevoelsmatig) iets meer afdekproducten voor de maïskuil zijn geleverd dit jaar.

Vraag en aanbod in de bijproducten zijn redelijk in evenwicht op het moment. Nee verkopen hoeft niet, maar de vraag is wel dermate groot dat vandaag bestellen en morgen leveren bij de meest leveranciers niet lukt. Afhankelijk van het product worden wachttijden van één tot twee weken genoemd. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week met €2,90 per procent droge stof.

In voeraardappelen is weinig handel. De industrie is goed aan markt en aardappelen die bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor frites verdwijnen momenteel in de vlokken in plaats van het voer. Prijzen die genoemd worden voor voeraardappelen liggen rond €45 per ton.

Kwaliteit kuilgras bepalend voor vraag
Voor goed kuilgras is belangstelling. Druk is het zeker niet, maar na een paar hele rustige weken gebeurt er wel weer wat. Intensieve melkveehouders zijn de belangrijkste kopers. De kwaliteitseisen zijn wel hoog, kuilgras van minder kwaliteit wordt praktisch niet verhandeld. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €60 per ton.

In hooi en stro is niet veel handel. De meeste veehouders hebben voldoende voorraad en voelen door de relatief hoge prijzen niet de behoefte nu nog wat extra te doen. Boeren die minder grote voorraden aanhouden kopen wel, maar ook niet meer dan een paar vrachten. Voor zowel tarwe- als gerstestro staat de DCA Indicatieprijs op €125 per ton. Voor weidehooi bedraagt de DCA Indicatieprijs €180 per ton. Bij graszaadhooi liggen de prijzen tussen €130 tot €150 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden