Eigen foto

Inside Melk

'Bij Ausnutria verandert weinig met komst Yili'

2 November 2021 - Klaas van der Horst

De komst van een nieuwe aandeelhouder in de vorm van de Chinese zuivelreus Yili verandert weinig aan de gang van zaken bij Ausnutria Nederland. Het management blijft Nederlands en de aanvoer van zuivel vanuit ons land blijft hooggewaardeerd, verwacht Bart van der Meer, CEO van Ausnutria en minderheidsaandeelhouder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van der Meer vertelt dat Yili al langere tijd belangstelling had voor deelname in Ausnutria, maar een belang in het bedrijf verwerven lukte niet direct. Dat werd anders toen de Taiwanese aandeelhouder Citec aangaf wel van zijn aandeel af te willen. Naast het belang van de oude aandeelhouders verwerft Yili ook nog 90 miljoen nieuwe aandelen.

Het Nederlandse aandeel (van Van der Meer) verandert vrij weinig door de transactie. Het blijft boven de 5%, zo meldt hij.

Aanvullend netwerk
Van der Meer ziet vooral voordelen in de komst van de nieuwe aandeelhouder. Yili is het grootste zuivelbedrijf van China en bestrijkt een groot deel van de Chinese markt. Voor de verdere afzet van zijn producten kan Ausnutria straks ook gebruik maken van het netwerk van Yili. Dat is vult dat van Ausnutria grotendeels aan.

Ausnutria is sterk in kindervoeding en blijft het relatief goed doen op de Chinese markt, maar het bedrijf merkt ook dat de zaken moeilijker gaan. "Ook wij voelen de effecten van de coronapandemie, een lagere koopkracht en een klein aantal kinderen dat in China geboren wordt", stelt Van der Meer.

Nederlandse productiebasis blijft belangrijk
Hoewel de Chinese overheid steeds meer zelfvoorzienend wil worden en Yili de eigen productiebasis in Noord-China heeft, hecht de nieuwe aandeelhouder volgens de CEO ook grote waarde aan de productiebasis van Ausnutria in Nederland. Zowel voor wat betreft de aanvoerspreiding als vanwege de kwaliteit van het Nederlandse productie.

Yili wordt soms aangeduid als staatsbedrijf, maar dat is volgens Van der Meer onjuist. Het is grotendeels in private handen. Het staatsbelang bedraagt slechts 8%, stelt hij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden