Eigen foto

Interview René Rozeboom

‘Markttrends duidelijk samengevat en geduid’

3 November 2021

René Rozeboom (33) heeft een melkveebedrijf met zo'n 55 melkkoeien met bijbehorend jongvee in Doornspijk. Daarnaast werkt hij nog buiten de deur als agrarische relatiebeheerder. Rozeboom heeft inmiddels al ruim drie jaar een Melk & Voer Pro-abonnement bij Boerenbusiness, dat hij gebruikt om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de agrarische sector.

Rozeboom heeft het melkveebedrijf in 2015 overgenomen van zijn ouders en zijn vader helpt nog dagelijks met het melken van de koeien. "Dat scheelt enorm. Zo kan ik om de zoveel tijd de kalveren verzorgen en voeren."

Hoe is het bedrijf ontstaan?
"Toen ik zestien jaar oud was en nog op de havo zat, gaf ik aan dat ik het bedrijf wel over wilde nemen in de toekomst. Op dat moment werkte ik al mee met alle werkzaamheden op het bedrijf. Toen ik vervolgens in 2010 van de Hoge Agrarische School (HAS) afkwam ben ik in VOF gegaan met mijn ouders en heb ik in 2015 het bedrijf ook daadwerkelijk overgenomen."

Welke marktontwikkelingen volg je op de voet?
"Belangrijke marktontwikkelingen op het moment voor mijn bedrijf liggen voornamelijk op het gebied van de prijzen van zuivel en het veevoer. Ik blijf op de hoogte door dagelijks veel op de telefoon te kijken en van alles te lezen op deze gebieden. Dit doe ik mede door te kijken naar de Boerenbusiness-app op mijn telefoon. Ik open eigenlijk altijd de homepagina van de app en ga vanuit daar naar de verschillende artikelen die mij aanspreken. De ontwikkelingen van de veevoermarkt en de zuivel kan ik gewoon kort samengevat hier vinden zonder al te veel te moeten zoeken. Ik probeer alle geplaatste artikelen zoveel mogelijk te lezen."

Op welke manier willen jullie je als bedrijf onderscheiden?
"Eigenlijk wil ik me niet zo zeer onderscheiden van andere bedrijven in de sector. Ik wil voornamelijk mijn eigen ding doen; mijn eigen route volgen naar het punt waar ik naartoe wil. Mijn uiteindelijke doel is om op deze plek ongeveer honderd koeien te melken en hiermee 1 miljoen kilogram melk af te leveren. Dit wil ik bereiken met behulp van twee melkrobots, zodat ik daarnaast ook gewoon nog buitenshuis kan blijven werken. Ik vind het hierbij een belangrijk punt om zoveel mogelijk melk af te leveren met de beperkte middelen die aanwezig zijn."

Wat zijn verdere belangrijke punten binnen de bedrijfsvoering?
"Ik let er voornamelijk op dat alles technisch gezien goed verloopt op mijn bedrijf en daarnaast wil ik steevast investeren in dingen die leiden tot de doelen die ik wil bereiken. Binnen het bedrijf let ik voornamelijk op de gezondheid van de koeien en de manier waarop ik mijn voer voor de koeien bewaar en gebruik. Hierbij vind ik dat de kuilen netjes gehouden moeten worden. Ik werk de kantjes bij, zorg dat het goed dicht zit en ik probeer te voorkomen dat het inregent. Elk verlies dat je op dit gebied leidt, zie je verderop in het proces terug. Tot slot probeer ik goed in de gaten te houden wat er allemaal speelt in de agrarische sector en probeer ik voortijdig te peilen wat er in de sector allemaal op je afkomt. Op de website van Boerenbusiness kan ik duidelijk samengevat alle ontwikkelingen zien, geduid door iemand anders. Zo hoef ik niet alleen mijn eigen mening en de ontwikkelingen die ik zie mee te nemen in mijn bedrijfsvoering, maar kan ik ook zien hoe anderen in de sector dit beschrijven. Het helpt mijn bedrijf bij het maken van beslissingen over investeringen. Zo kan je sommige investeringen vooruitschuiven of juist naar voren halen op basis van de marktverwachtingen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden