Shutterstock

Inside Voer

Grootste drukte achter de rug op de ruwvoermarkt

2 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Met het afronden van de maïsoogst wordt het weer wat rustiger op de ruwvoermarkt. De handel in bijvoorbeeld hooi en stro loopt lekker door volgens verschillende handelaren maar het is niet overdreven druk. Uitzondering hierop zijn de bijproducten, die blijven goed in trek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar bijproducten blijft onverminderd goed. Stoomschillen, aardappelpersvezel en bierbostel vinden gretig aftrek. De DCA Indicatieprijs van bierbostel komt deze week uit op €3 per procent droge stof. Dat is €0,10 hoger dan vorige week. De prijs van voeraardappelen blijft gelijk op €45 per ton maar net als afgelopen weken is er weinig aanbod.

Weinig handel in maïs
De oogst van snijmaïs is zo goed als afgerond. Ook de oogst van CCM of MKS is inmiddels nagenoeg achter de rug. Door de hoge prijzen van krachtvoer en enkelvoudige grondstoffen lijken wat meer veehouders die maïs over hadden, gekozen te hebben voor CCM of MKS in plaats van op stam verkopen. De handel in snijmaïs staat mede daardoor en omdat het hakselseizoen nagenoeg over is, op een laag pitje. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €60 per ton.

De handel in stro loopt aardig, maar het is niet overdreven druk. De vraag komt op het moment vooral uit de paardenhouderij en de bollenteelt. Sommige veehouders doen ook wel wat maar dan moet het scherp aangeboden worden. De voorraden goed stro zijn volgens verschillende handelaren niet groot. Dat speelt niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. De verwachting is dat de stroprijs daardoor ruimte naar boven heeft. Vooralsnog is daar niet veel van te merken en blijft de DCA indicatieprijs op €125 per ton staan voor zowel tarwe- en gerstestro.

Weinig vraag en weinig aanbod graszaadhooi
Bij weidehooi zijn het vooral paardenhouders die aan de markt zijn. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €180 per ton. Voor graszaadhooi is niet veel belangstelling, maar er is ook erg weinig aanbod van goed graszaadhooi. Prijzen blijven daardoor toch aardig op niveau. Voor Engelsraai staat de DCA Indicatieprijs op €130 per ton, Roodzwenk staat op €150 per ton en Rietzwenk en Veldbeemd zitten daar tussen met €140 per ton.

Kuilgras wordt verhandeld, maar druk is het bij de meeste handelaren zeker niet. De kopers zijn voornamelijk geitenhouders en de intensieve melkveehouders. Dat zijn wel klanten die hoge eisen aan het voer stellen. Voor goed kuilgras is daarom markt. Voor de wat mindere kuilen is het lastig een koper te vinden. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden