Shutterstock

Inside Melk

Extreme prijsstijgingen op Global Dairy Trade

3 November 2021 - Wouter Baan

Net nu de zuivelprijzen - na een hevige rally - leken af te vlakken, schiet de Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland hard omhoog. Daarmee krijgt de markt een nieuwe impuls. Vooral de prijsstijging van Cheddar in onwaarschijnlijk groot. Wat betekent dit voor de Europese markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cheddar pluste gisteren (dinsdag 2 november) op de veildag namelijk met 14,1% tot US $5,058 per ton. Dergelijke grote prijsstijgingen komen zelden voor. Nooit eerder stond de GDT-notering voor cheddar zo hoog. Ook magere melkpoeder laat een flinke prijsstijgingen zien, van 6,6% tot $3,627. Dit is eveneens een record sinds de GDT in 2017 van start ging. Met een plus van 2,7% tot $3,921 deed volle melkpoeder het wat rustiger aan.

Ook in het melkvet zien we hogere prijzen. Zo laten boter en AMF beiden een plus zien van ruim 4% tot respectievelijk $5,350 en $6,384 per ton. Door de hogere prijzen steeg de gemiddelde prijs met 4,3% tot $4,207. Dit is het hoogste niveau in 8 maanden. Het verhandelde volume bleef net onder de 30.000 ton steken, het hoogste niveau sinds afgelopen januari.

Minder melk en Chinese vraag
De prijsexplosie komt vrij onverwacht. Dit omdat de zuivelmarkt in de afgelopen maanden al een sterke opmars heeft laten zien. Veel insiders hadden de verwachting dat de rek er nu wel uit was. De belangrijkste drijfveer achter de opmars is de tegenvallende melkproductie in Nieuw-Zeeland, als gevolg van het koude en natte voorjaar. In augustus lag de melkaanvoer bijna 5% lager dan vorig jaar.

Uit de veilinguitslag kan tevens worden afgelezen dat China nog steeds 'aan de markt is', hoewel de gedachte was dat het Aziatische land intussen redelijk gedekt was in haar zuivelbehoefte. De GDT zorgt hoe dan ook voor reuring op de Europese zuivelmarkt. Of het hier ook leidt tot verdere prijsstijgingen, gaat de komende dagen blijken als donderdag de DCA-zuivelnoteringen weer worden gepubliceerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden