De Fryske

Inside melk

Vogelvriendelijke kaas zoekt topsegment in schap

4 November 2021 - Klaas van der Horst

In samenwerking met De Fryske lanceert supermarkt Plus een vogelvriendelijke kaas, Klaverland Boerenbuiten. Voor sommige melkveehouders kan het overkomen als weer een verdere versnippering van het aanbod. Voor Catharinus Wierda van De Fryske en voor Plus, is het een welkome aanvulling in het Nederlandse topsegment van kazen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Zo'n product is mooi voor de consument en goed voor het imago van de melkveehouderij. Dat hebben we hard nodig. Ik hoop dan ook dat dit de competitie op duurzaamheid in de markt en bij retailers bevordert," zegt hij.

Wierda is geen onbekende in de wereld van de duurzame zuivel en heeft zelf De Fryske kaas in de markt gezet. Het was evenwel niet Wierda die met het aanbod naar Plus kwam, Plus kwam zelf met een vraag naar eigen duurzame kaas. Daarna is het concept concreet uitgewerkt.

Natuurinclusief
"Bij de ontwikkeling zijn we uitgegaan van een 'natuurinclusief' bedrijfsmodel ," zegt Wierda. "In samenspraak met de Vogelbescherming. In samenspraak met hen zijn de eisen voor de boeren ontwikkeld die meedoen aan het concept. Deze eisen raken de hele agrarische bedrijfsvoering. Zo moeten deelnemende boeren 20% van hun grond onder zwaar natuurbeheer hebben, ze moeten minimaal 180 dagen weidegang toepassen, mogen vrijwel geen glyfosaat gebruiken, behalve tegen enkele hele lastige onkruidsoorten en mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken. Vanaf komend jaar mag ook geen maïs meer geteeld worden en wordt kerende grondbewerking verboden.  De erkenning door Vogelbescherming Nederland is het belangrijkste onderscheidende kenmerk voor de kaas. Zo'n erkenning is er wel voor een paar kleine kaasmerken, voor de retail is Plus de eerste.

Extra boeren erbij
In eerste instantie is de melk van de vier leveranciers van de De Fryske voldoende. Wierda: "Zij zijn goed voor omgerekend twee RMO's melk per week, maar we willen gaan verdubbelen in de komende maanden en zijn op zoek naar boeren die passen bij ons profiel. Deelnemende boeren ontvangen voor hun melk een substantiële plus op de gewone melkprijs, die volgend jaar bij meer eisen wordt verhoogd. Hoewel de kaas nu officieel voor het eerst in de winkel ligt, is er eerst al een half jaar lang kaas geproduceerd, zodat er enige voorraad bestaat."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden