Shutterstock

Inside melk

Roomprijs topt af, rauwe melk en concentraat pieken

4 November 2021 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De vloeibare zuivel op de spotmarkt is te duur om er iets van te maken, klagen verwerkers, maar het product dat er is, wordt toch gekocht. Het gaat dan wel om kleine volumes. De handel is 'dun', zoals het heet

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De roomprijs bereikte deze week een voorlopige piek, zo blijkt uit de notering van DCA. Gemiddeld werd €7.265 per ton betaald, maar tegen het einde van de week zakken de prijzen weer. Voor komende week is al product verkocht tussen de €7.200 en €6.900 per ton, zo valt te horen bij diverse handelaren.

Magere melkconcentraat vertoont nog geen tekenen van vertraagde prijsstijging of afkalving van prijzen. In de voorbije week was juist het tegendeel het geval. De DCA-notering steeg met bijna 6% en eindigde op €3.060 per ton, bijna even duur als magere melkpoeder.

Concentraat breed inzetbaar
Om er magere melkpoeder van te maken, loont normaal gesproken dus niet. Het kan evenwel zijn dat een producent of handelaar op papier al een bepaald volume melkpoeder heeft verkocht, terwijl hij de goederen nog moet naleveren. Dan loont verpoederen toch, om een boete te ontlopen. Ook kan het zijn dat het concentraat nodig is voor de versproductie of zelfs voor kaas. Concentraat is een breed inzetbaar product. Magere melk is eveneens vrij duur.

Spotmelkmarkt wispelturig
De spotmelknotering beweegt zich zelfs ronduit wispelturig. De ene week gaan de prijzen flink omlaag, dan weer stijl omhoog, zoals een klassieke spotmarkt doet. Het gaat niet om stromen van tientallen miljoenen kilo's melk, eerder om vrachtwagenladingen, maar de prijzen zijn deze week onmiskenbaar gestegen naar boven de €50,00 per 100 kilo. in Frankrijk worden zelfs prijzen tussen de €55,00 en €58,00 per 100 kilo betaald.

Boter blijft qua prijs nog altijd ver achter bij room, al ging de boternotering deze week toch weer met €100,00 omhoog naar €5.465 per ton. Tegen deze prijs is weinig product vrij beschikbaar. Het aanbod van boter voor de consumentenmarkt is krap.

Kleedjesmarkt voor boter
Voor industriële doeleinden ziet het landschap er ondertussen heel anders uit. Voor zo'n €5.200 per ton is er nog steeds aardig wat diepgevroren Ierse boter beschikbaar. Ook blijkt er nog wel Oost-Europees en Spaans of Portugees product beschikbaar. Bijna rijst het beeld van een kleedjesmarkt, waarop handelaren opeens met allerlei halfvergeten waar tevoorschijn komen. Volgens de geluiden is er ook Amerikaans en Nieuw-Zeelands product onderweg, dat in december op de markt zal komen. Nog vroeg genoeg om mee te profiteren van de Europese vraag.

Op de poedermarkt is het beeld wisselend. Magere melkpoeder steeg deze week nog licht in prijs. De weipoederprijzen stabiliseerden of daalden zelfs (voor feed-bestemmingen). De prijs voor volle melkpoeder steeg ondertussen nog aardig door naar €3.740 per ton.

Gemengd beeld kaasmarkt
Ook op de kaasmarkt was er een gemengd beeld. De notering voor Goudse foliekaas daalde licht, terwijl die van Cheddar en mozzarella stegen. Daardoor is Goudse foliekaas weer goedkoper dan Cheddar, zoals normaal gesproken ook het geval is.

Ondertussen ging de notering van mozzarella ook licht omhoog naar €3.665 per ton, al is het bepaald geen zomer meer.  Pizzabakkers en andere industriële verwerkers trekken zich daar evenwel niet veel van aan.

Al deze kopers wachten ondertussen met smart op het moment dat de melkaanvoer weer stijgt, waardoor de zuivelprijzen - naar zij hopen - weer omlaag gaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden