Reimar / Shutterstock.com

Inside Melk

Fikse verhoging voor melkprijs in Canada

8 November 2021 - Wouter Baan

Melkveehouders in Canada kunnen rekenen op een flinke verhoging van de melkprijzen. De Canadian Dairy Commission heeft voor volgend jaar een record verhoging van 8,4% afgekondigd, vooral bedoeld om stijgende kosten te compenseren. De verwachting is dat zuivel hierdoor flink duurder wordt voor Canadezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om maar bij het begin te beginnen: de melkprijs in Canada wordt vrij strak gereguleerd door de overheid. Een landelijk bestuur, met tien vertegenwoordigers uit de tien provincies die het land telt, stelt jaarlijks de melkprijs vast. De verwachting is dat de provincies de aanbeveling van de Canadian Dairy Commission in december gaat opvolgen. De verhoging van de melkprijs wordt dan vanaf februari 2022 doorgevoerd.

De verhoging van 8,4% komt omgerekend neer op 6 Canadese dollarcent per liter. Het is bedoeld om melkveehouders te compenseren voor de stijgende productiekosten. Net als hier in Europa zijn ook in Canada de prijzen energie, voer en kunstmest fors gestegen. Daarbij zijn de productiekosten gestegen als gevolg van de coronapandemie. De Canadian Dairy Commission spreekt al met al van een noodzakelijk correctie in context van de marge.

Ook steunprijs boter omhoog
Insiders op de zuivelmarkt in Canada spreken van een forse verhoging die ook consument zal treffen in de portemonnee. Temeer omdat ook de steunprijs voor boter met 12,4% tot $9,79 per kilo wordt verhoogd, waarvoor voorraden worden opgekocht. Daarmee ligt de bodem in de Canadese botermarkt fors hoger.

Deze verhoging is flink. Ter vergelijking. Tussen 2016 en 2021 bedroeg de verhoging in totaal 12%. Ook de geraamde melkverwerkingskosten worden met 5% verhoogd, wat goed nieuws is voor de zuivelproducenten. Door de prijsverhogingen in de keten liggen hogere consumentenprijzen op de loer. Hoeveel de supermarkten gaan verhogen, moet nog blijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden