Shutterstock

Inside Voer

Prijzen hebben beperkte invloed op vraag naar voer

9 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in ruwvoer loopt zoals gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Een belangrijk deel van de veehouders hebben voldoende wintervoorraad opgebouwd en zijn maar beperkt aan de markt om voer bij te kopen. 'We hebben goed ons werk maar echt druk is het niet', is een veel gehoorde opmerking van fouragehandelaren deze week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat betekent niet dat de prijzen voor ruwvoer wegzakken. Vooral de bijproducten en enkelvoudige grondstoffen blijven relatief goed aan de prijs. Maar als je het in een breder perspectief plaats, valt het nog enigszins mee volgens verschillende handelaren. Bijvoorbeeld krachtvoer is door de hoge graanprijzen fors duurder geworden. Diesel kost flink wat meer dan een jaar geleden, om nog maar te zwijgen over de extremen op de kunstmestmarkt. De melkprijzen zijn de afgelopen maanden weliswaar ook (iets) gestegen, maar dat lijkt ook hard nodig voor de gemiddelde veehouder gezien de stijgende kosten.

Vraag blijft goed
Ondanks de vrij stevige prijzen blijft de vraag naar bijproducten goed overeind. Wat beschikbaar komt vindt snel een bestemming volgens verschillende handelaren. Scherp blijven op de kostprijs is altijd belangrijk en het lijkt erop dat veehouders meer en meer proberen te besparen op krachtvoer met de aanvulling van enkelvoudige grondstoffen op het rantsoen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk met €3 per procent droge stof. Voeraardappelen staan deze week op €45 per ton.

De handel in stro vrij goed voor de tijd van het jaar. Het zijn de klanten met weinig eigen opslag die aan de markt zijn en die kopen gewoon wat ze nodig hebben. De DCA Indicatieprijs voor tarwe- en gerstestro blijft gelijk aan vorige week op €125 per ton.

Alleen naar zeer goed kuilgras is vraag
In kuilgras wordt niet veel gedaan op het moment. Het heel mooie spul wordt nog wel gevraagd door bijvoorbeeld geitenhouders, maar die zijn erg kritisch op de kwaliteit. Het kuilgras dat niet aan die eisen voldoet, is moeilijk te slijten. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

In hooi is niet veel handel. Voor weidehooi zijn de kopers vooral te vinden in de paardenhouderij. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €180 per ton. Goed Nederlands graszaadhooi is moeilijk te krijgen. Klanten wijken deels uit naar gehamerd Spaans stro of handelaren halen graszaadhooi uit Denemarken. Prijzen blijven onveranderd ten opzichte van vorige week met €130 tot €150 per ton afhankelijk van het ras.

De snijmaïsmarkt is te verdelen in twee segmenten. Vooral in het noorden van het land is sporadisch nog een perceel late maïs te vinden dat vast staat en vers van de hakselaar verkocht wordt voor circa €60 per ton op de boer geleverd. De handel in maïs uit de kuil moet nog op gang komen. Een voorzichtige eerste indicatieprijs zit zo rond de €70 à €75 per ton voor goede maïs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden