Shutterstock

Inside Melk

Correctie en plafonds raken vloeibare zuivelmarkt

11 November 2021 - Klaas van der Horst

De prijzen stijgen niet meer bijna tot aan de hemel in de vloeibare zuivelmarkt. De roomprijs moest deze week zelfs een neerwaartse correctie incasseren, terwijl ook voor rauwe melk een plafond werd bereikt. Alleen magere melkconcentraat steeg nog door in prijs. Alles wel bij beperkte volumes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het veranderde sentiment kan een tijdelijk verschijnsel zijn, opperen diverse partijen. In Frankrijk, België en Polen wordt deze week namelijk één dag minder gewerkt in verband met de herdenking van wapenstilstandsdag op 11 november (het einde van de Eerste Wereldoorlog). Het kan zijn dat de prijzen volgende week weer verder omhoog gaan, maar het algehele prijsniveau op de zuivelmarkt is inmiddels behoorlijk hoog. Het kan ook zijn dat de kooplust toch iets inzakt.

De boterprijs bewoog met de roomprijs mee naar beneden, maar tussen de officiële boterprijs en de roomprijs blijft een enorm gat bestaan.

De prijzen voor rauwe melk blijven deze week nagenoeg stabiel op een niveau van €50,00 (Nederland) of €52,00 à €56,00 in Duitsland en Frankrijk, zo noteert DCA. Deze prijzen zijn af bedrijf. Verder geldt hierbij in het algemeen: hoe verder naar het zuiden, hoe hoger de spotmelkprijzen oplopen.

Vanuit zuidelijk Europa wordt het hardst getrokken aan vloeibaar product. Dat is ook te merken bij de concentraten en de magere melk. Voor dit laatste product worden prijzen genoemd van €25,00 tot €26,00 per 100 kilo. 

De sterkste prijsstijgingen deden zich deze week voor op de poedermarkt. Magere melkpoeder (food) spande de kroon met een prijsstijging van 2,61% naar een niveau van €3.145 per ton. Vlak daar achteraan kwamen de prijzen voor magere melkpoeder voor feed en voor volle melkpoeder

melkpoeder
De prijzen voor melkpoeders stegen het hardst, weipoeder kwam iets achteraan. Bron DCA markt.

De kaasmarkt lijkt het qua verwaarding nog steeds het beste te doen. Verwerkers die kaas kunnen maken, doen dat dan ook volop. De prijzen stegen deze week ondertussen amper nog. In een enkel geval daalden ze zelf. Zo moest mozzarella €15,00 per ton prijsgeven op vorige week. Opvallend is verder dat bij de Cheddar de wrongel nu even duur is als de jonge kaas. 

Welke prijsbewegingen er volgende week ook zijn, de melkaanvoer belooft voorlopig krap te blijven en de zuivelmarkt daarmee hoog. De verwachting is dat dit hoge prijsniveau zelfs tot in het eerste kwartaal van het volgende jaar zal doorzetten. Daar wijzen in ieder geval ook de boter- en melkpoedernoteringen van termijnmarkt EEX op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden