Shutterstock

Nieuws Melk

Toezicht op gezonde koeien taak van dierenarts

15 November 2021 - Klaas van der Horst

Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een einde gemaakt aan een slepend verschil van inzicht over het toezicht op de boerderijmelkproductie. Aangewezen, onafhankelijke dierenartsen zijn daarvoor verantwoordelijk, geeft hij aan in een toelichting. Het toezicht kan dus niet plaatsvinden binnen een privaat controlesysteem, zoals KoeMonitor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De NZO en ZuivelNL hebben dit lange tijd zo proberen uit te leggen, daarin gesteund door toezichthouder COKZ. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu de discussie beëindigd met de gepubliceerde verduidelijking. 

Toezz
Een passage uit de tekst waarmee staatssecretaris Blokhuis helderheid schept in de discussie.

Het officiële toezicht op de boerderijmelkproductie is een taak van onafhankelijke dierenartsen die geen onderdeel mogen zijn van een privaat systeem. Voor dit toezicht zijn sinds eind 2019 al de dierenartsen van de Stichting Geborgde Dierenartsen (SGD) aangewezen, maar er bleef een slepende discussie bestaan over de precieze taken en over de vraag of de SGD-dierenartsen binnen het KoeMonitor-systeem zouden werken, of geheel los daarvan. Ook het COKZ slaagde er niet in om definitief helderheid te brengen, ondanks diverse pogingen om de discussie tot een einde te brengen.

Nu is vastgesteld dat KoeMonitor een controlesysteem van het bedrijfsleven zelf is. Daarop oefent het COKZ toezicht uit. Daarnaast moeten gecertificeerde dierenartsen het boerderijtoezicht op de melkproductie en de gezondheid van dieren uitoefenen aan de hand van de zogenoemde BGP-tool van de SGD. De dierartsen hoeven hiervoor evenwel geen extra controles uit te voeren. Het werk kan gecombineerd worden met andere taken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden