Palatinate Stock/Shutterstock

Inside Melk

Zuivelsector VS krijgt productie land niet uit

15 November 2021 - Klaas van der Horst

Grote logistieke verstoringen hebben zuivelexporteurs in de VS dit jaar al bijna $1 miljard (bijna €880 miljoen) gekost. Eind vorige week waren ze zelf het thema van een topoverleg van de Amerikaanse zuivelorganisatie NMPF met het Witte Huis, maar een oplossing is er nog niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Amerikaanse melkveehouders gaan de gevolgen voelen in hun portemonnee en grote verwerkers voorzien forse verliezen. Zuivelcoöperaties California Dairies, die goed is voor zo'n 20% van de Amerikaanse melkverwerking, lijdt naar eigen zeggen zo'n 45 miljoen dollar verlies per maand en ook Amerika's grootste mozzarellaproducent Leprino Foods, legt tientallen miljoenen toe. Zo'n 20% van de Amerikaanse zuivelproductie gaat de grens over, vooral naar (Zuidoost-)Azië en Mexico.

Betrouwbaarheid als leverancier in geding
Volgens CEO Mike Durkin loopt de Amerikaanse zuivelexport door alle problemen 'onherstelbare schade' op. Hij klaagt dat bijna alle exportzendingen van zijn onderneming minstens één keer zijn omgeboekt en vertraagd, terwijl ongeveer honderd ladingen wel zeventien keer moesten worden omgeboekt voordat ze het land uit konden, wat maanden oponthoud opleverde. De betrouwbaarheid van de VS als leverancier staat ermee op het spel, stelt Durkin.

contt
De prijs van een 40 voet (12 meter) container uit Azië richting VS is gestegen naar zo'n €16.600, terwijl de prijs vanuit de VS richting Azië bijna verwaarloosbaar is.

Europese zuivelexporteurs profiteren daarvan, want zonder de uitvoerproblemen in de VS was de Amerikaanse zuivel een geduchte concurrent. Vooral op prijs. Nu de VS echter geen stabiele leverancier is, kunnen Europese bedrijven daar hun voordeel mee doen.

Oorzaak van de problemen zijn niet alleen de overslagperikelen in de grote containerhavens aan de westkust, zoals Portland en Los Angeles, maar ook sterk uiteenlopende containertarieven voor binnenkomende en uitgaande containers (waardoor verladers containers liever snel terugsturen dan te wachten op een trage zending zuivel), en een groot tekort aan truckchauffeurs in de VS. 

Noodhavens erbij
Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft in september al een hulppakket ter waarde van $500 miljoen (€440 miljoen) beschikbaar gesteld, maar er is nog veel meer geld nodig. Ook gaan er stemmen op om spoorlijnen te verbeteren en extra havencapaciteit beschikbaar te maken, of zelfs nood-containerhavens te bouwen.

Het zijn allemaal zaken waar de Supply Chain Disruption Task-Force zich mee bezighoudt. Die kan putten uit de enorme pot met geld uit het grote Infrastructuurfonds dat Biden bezig is door het Amerikaanse Congres en Senaat te slepen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden