Tatsiana Hendzel / Shutterstock.com

Inside Melk

Forse verkrapping Duitse melkaanvoer september

16 November 2021 - Stef Wissink

De al maandenlang durende tendens van een verkrappende Duitse melkaanvoer heeft zich over september versterkt voortgezet. De melkproductie bij de oosterburen schiet over die maand fors onderuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse melkaanvoer ging in vergelijking met september 2020 met 63.000 ton terug en kwam uit op een niveau van bijna 2.520.000 ton. Dat betekent een afname van 2,5%. In jaren lag de melkaanvoer van september niet op zo'n laag niveau. De forse teruggang in Europa's grootste zuivelland laat haar sporen in de markt na.

Onder meerjarig gemiddelde
Dat de teruggang een serieuze proportie heeft, blijkt ook uit het feit dat de melkproductie onder het vijfjarig gemiddelde is geschoten. De gemiddelde melkproductie over de jaren 2016 tot en met 2021 ligt op 2.568.230 ton. De melkaanvoer over september dit jaar duikt hier dus ongeveer 49.000 ton onder. De productie ligt daarmee 1,9% onder dit gemiddelde niveau.

Zuivelmarkt piekt
De krappe beschikbaarheid van melk in onder andere Duitsland komt al een tijd lang tot uiting in de spotmarktprijzen voor vrije melk. In combinatie met een zeer sterke internationale markt voor zuivelproducten is melk zeer gevraagd. De prijs voor spotmelk staat inmiddels op een historisch hoog niveau en piekt in Zuid-Duitsland op een hoogte van €54,50 per 100 kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden