Shutterstock

Inside Melk

Global Dairy Trade stijgt vrolijk verder

16 November 2021 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade laat deze week opnieuw een stijging zien, terwijl de stemmingbepalende zuivelveiling in Nieuw-Zeeland tijdens de vorige edities ook al hard omhoog ging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar waar de zuivelmarkt in Europa momenteel wat afvlakt, blijft de GDT vasthouden aan het opwaartse momentum. De gemiddelde prijs stijgt deze week met 1,9% tot $4,287 per ton. Dit is de vijfde keer op rij dat de veiling in het groen noteert. Het verhandelde volume kwam voor het eerst sinds januari weer boven de grens van 30.000 ton uit.

Boterprijs aanjager
De boterprijs is deze week de aanjager met een plus van 3,5% tot $5,534 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds april dit jaar. Ook cheddar laat met een stijging van 2,2% tot $5,162 een noemenswaardige verhoging zien. Daarmee verbetert de notering het bestaande record dat tijdens de vorige veilingeditie werd gevestigd.

Ook de melkpoeders blijven oplopen, zij het minder hard dan tijdens de vorige veilingen. Volle melkpoeder, de belangrijkste pijler onder de melkprijzen in Nieuw-Zeeland, stijgt met 1,9% en schuurt daarmee tegen de grens van $4.000 per ton aan. Magere melkpoeder plust met 1,4% tot $3,676. De markt had op basis van de futures wellicht op grotere verhogingen gehoopt, maar dat zat er deze keer niet in. 

Lagere melkaanvoer
Hoewel de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland momenteel toewerkt naar de seizoenpiek zet dit vooralsnog geen druk op de markt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de aanvoer dit jaar behoorlijk achterblijft op voorgaande jaren. Of de GDT-uitslag nog een reactie in Europa teweeg brengt, vernemen we donderdag bij het bekendmaken van de zuivelnoteringen van DCA Markets.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden