Shutterstock

Inside Melk

Zeldzaam forse verhoging voor melkprijs Arla

23 November 2021 - Wouter Baan

Melkveehouders die aan Arla leveren, kunnen voor december een grote verhoging van de melkprijs tegemoet zien. Met de mutatie worden zelfs records verbroken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Scandinavische zuivelcoöperatie verhoogt de melkprijs met maar liefst €3,26. Daarmee komt de kale melkprijs voor ruim 80 leden in Nederland uit op €41,53 per 100 kilo melk. Deze prijs is berekend op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen kilo, bij de standaard vet en eiwitgehaltes. Inclusief de maximaal te behalen premies kan de melkprijs oplopen tot €44,15 per 100 kilo. De weide melkprijs komt uit op €42,03.

Gunstige zuivelmarkt 
De verhoging is vanzelfsprekend te danken aan de gunstige omstandigheden op de Europese zuivelmarkt. Met name de boterprijs is recent flink opgelopen, zo motiveert Arla in een toelichting. Eerder gingen de kaasprijzen al pijlsnel omhoog, terwijl ook de melkpoedermarkt snel terrein wint. Deze ontwikkeling geeft de valorisatie van rauwe melk een boost en daarvan profiteren melkveehouders. Tegelijkertijd worden zij ook geconfronteerd met rap stijgende krachtvoerkosten, wat gezien kan worden als een keerzijde van de rally die gaande is op de grondstoffenmarkten. 

Toon is gezet 
Arla is de eerste verwerker in Noordwest-Europa die de melkprijs voor de komende maand bekend maakt en is daardoor een trendsetter. Met de record verhoging voor december is de toon gezet. Sinds september stond Arla onderaan in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. De december-melkprijs staat nu boven de niveaus die de andere verwerkers in november uitkeren. Dit, in combinatie met de recent gestegen zuivelprijzen, wekt de verwachting dat ook de andere verwerkers met nieuwe prijsverhogingen op de proppen komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden