Shutterstock

Inside Zuivel

Zuivelmarkt gaat luchtig om met lockdownvrees

25 November 2021 - Wouter Baan

Het goede sentiment op de zuivelmarkt houdt redelijk stand, al is de rek naar boven er ondertussen wel uit. Hoewel een verdere aanscherping van het coronabeleid in de lucht hangt, gaat de vaste zuivelmarkt hier vrij luchtig mee om. Ook de vloeibare zuivelprijzen houden redelijk stand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een krap aanbod tekent de zuivelmarkt ook deze week, zoals dat al maanden het geval is. In de handel van vloeibare fabricaten is de langzaam stijgende seizoensmatige melkaanvoer nog nauwelijks merkbaar. Het aanbod is beperkt en de handel daarmee dun. Dit geldt met name voor spotmelk. In Nederland handhaaft de prijs zich op een - historisch gezien - hoog niveau van €50,50 per 100 kilo. In Duitsland doen de prijzen een klein stapje terug, mogelijk ingegeven door een ruimer aanbod in Frankrijk.

Room en boter beiden omlaag
Na een aanzienlijke prijscorrectie in de afgelopen week daalt de roomprijs nu minder hard. De DCA-notering levert €55 in tot €6.810 per ton. De boterprijs daalt nagenoeg in dezelfde orde van grote: -€45 tot €5.200. Dit betekent dat de grote prijskloof in het melkvet in stand blijft. Een keer zal die kloof kleiner worden, maar waarschijnlijk nog niet op korte termijn, zo is de verwachting in de markt.

Tender Onil
De magere melkpoedermarkt kreeg deze week steun van de Algerijnse inkooptender Onil, hoewel de in te vullen volumes wel wat tegen vielen, zo geven marktinsiders aan. De vraag naar melkpoeder blijft in het geheel goed en de beschikbaarheid is laag. Het resulteert in nipte prijsstijging van €10 tot €3.195 per ton. De verwachting is dat de markt zo'n beetje aan de top is. Dit geldt ook voor volle melkpoeder die tegen de €4.000 per ton aan schuurt, maar daar waarschijnlijk niet doorheen breekt. Temeer omdat de Chinese vraag naar melkpoeder wat is teruggevallen, zo wijzen de importcijfers over oktober uit.

Kaasmarkt fractie hoger
De kaasmarkt is waarschijnlijk het meest gevoelig voor een verdere aanscherping van het coronabeleid, gezien het gros van de productie binnen Europa wordt geconsumeerd. Een harde lockdown doet de kaasconsumptie geen goed. Tegelijkertijd zijn de voorraden momenteel zo laag dat de markt wel een stootje kan hebben. De prijzen voor Gouda en Edam lopen deze week zelfs wat verder uit en stijgen tot respectievelijk €4.110 en €4.090 per ton. Ook cheddar en mozzarella noteren in het groen.

Klik hier voor een overzicht van de DCA-zuivelnoteringen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden