Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrecht duurder richting einde jaar

1 December 2021 - Stef Wissink

De prijs van fosfaatrechten zakte de afgelopen maanden langzaam maar zeker wat weg. De afgelopen week lijkt er echter sprake van een opleving in het verhandelde volume en zet de prijs een stap naar boven, zo blijkt uit de wekelijkse inventarisatie bij bemiddelaars en handelaren in rechten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de handel valt op te merken dat er de afgelopen week aanzienlijk meer telefoontjes binnenkwamen van ondernemers die vragen naar fosfaatrechten. De handel kabbelde lange tijd op een zeer rustig niveau voort, maar er is nu toch wat meer actie te bespeuren. Recent werd vrij algemeen verwacht dat er vanwege de lage Nederlandse melkproductie mogelijk minder vraag zou zijn naar fosfaatrechten dit jaar. Er is echter ook altijd een groep bedrijven die het aantal dieren heeft uitgebreid en daardoor extra rechten nodig heeft, zo klinkt het. 

Melkprijs
Daarnaast lijken de recent flink verhoogde melkprijzen veehouders vertrouwen en financiële armslag te geven. Gemeld wordt dat er na de recente verhogingen bij FrieslandCampina (maandag), en DOC (dinsdag), een toename van koopinteresse te bespeuren viel. De prijsopgaves van handelaren bij DCA deze week brengen de DCA-notering fosfaatrechten op €146. Dat is €3,50 meer dan vorige week.

Wel geven bemiddelaars aan dat met de gestegen prijzen kopers direct wat afwachtender zijn als er zaken gedaan moeten worden. Of de prijsstijging zich voortzet is dus onzeker.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden