Fonterra

Nieuws Melkprijs

Fonterra voert melkprijs en dividend nóg verder op

3 December 2021 - Wouter Baan

Opnieuw heeft Fonterra de melkprijsprognose voor het lopende seizoen naar boven toe bijgesteld. Er was al een nieuw record in de maak en dat is nu verder opgeschroefd, net als het dividend. Dit alles is te danken aan de financieel goede prestaties van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De range van de melkprijsprognose gaat nu uit van NZ $8,40 tot $9 per kilo milk sollids. Het middelpunt is vastgesteld op NZ $8,70. In oktober was die nog $8,40. Dit was al een evenaring van het record van 2013, nu ligt een nieuw record voor het grijpen. Het dividend voor het lopende seizoen wordt geraamd tussen 25 en 40 cent per aandeel. Daarmee wordt de bovenkant van de range met 5 cent verhoogd.

CEO Miles Hurrell noemt de verhogingen goed nieuws voor de leden melkveehouders van de coöperatie. Met de huidige raming kunnen de leden dit jaar $13 miljard verdelen, zo verwacht Hurrel.

De afzetmogelijkheden op de wereldmarkt zijn uitstekend

Miles Hurrel

Positief marktsentiment
"Hoewel de Chinese vraag de afgelopen tijd iets is teruggezakt, zijn de afzetmogelijkheden op de wereldmarkt momenteel nog altijd uitstekend. We verwachten dat dit marktsentiment zo blijft voor de korte tot middenlange termijn", aldus Hurrel. Wat betreft de impact van corona vindt Hurrel de nieuwe varianten van het virus zorgwekkend. Het blijft volgens de topman onzeker of de economieën van landen de klap kunnen opvangen. Daarbij zijn het zware tijden voor de medewerkers van Fonterra die soms al meer dan achttien maanden vanuit huis werken.

Winst op koers
In het eerste kwartaal van dit boekjaar, dat eindigde op 31 oktober, kwam de EBIT (brutowinst) uit op $190 miljoen. Daarmee ligt Fonterra op koers om de winst van het afgelopen boekjaar te overtreffen. De winsttoename is vooral een gevolg van de prijsstijging van 30% van volle melkpoeder, hoewel de kosten dit jaar wel volgens de CEO wel behoorlijk zijn toegenomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden