Royal A-ware

Nieuws melk

A-ware geeft ook uitsmijter aan Belgische melkprijs

6 December 2021 - Klaas van der Horst

Royal A-ware geeft ook de Belgische melkprijs een stevige uitsmijter mee. Daar krijgt de decemberprijs ook een plus van €4,25, net als in Nederland. Samen met Arla en FrieslandCampina behoort A-ware tot de eersten die een nieuwe maandprijs publiceren in België. Het wachten is wat de andere partijen doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wettelijke prijs die A-ware betaalt over december is €42,40 per 100 liter. Bij reële gehalten en een jaarvolume van 1,3 miljoen kilo komt dat neer op een prijs van €45,20 per 100 liter, zo geeft de onderneming aan.

Belmp
Royal A-ware is sinds juni officieel actief in Belgié. De melkprijzen zijn weergegeven aan de hand van de Belgische standaardgehalten. Bij reële gehalten liggen ze hoger.

De Belgische marktleider Milcobel publiceert naar verwachting pas over enkele weken een melkprijs over december. Over november stelde Milcobel een standaardprijs vast van €37,50 per 100 liter. Tweede partij Laiterie des Ardennes moet nog een melkprijs over november vaststellen. Over oktober keerde deze coöperatie een standaardprijs uit van €36,50 per 100 liter.

Blmp
De melkprijs per maand bij de Belgische standaardgehalten.

Zowel LDA als A-ware keren van maand op maand een iets hogere melkprijs uit dan Milcobel, waarbij LDA qua uitbetaling dicht achter A-ware aan komt. De Waalse coöperatie zal bovendien naar verwachting een nabetaling uitkeren, iets wat Milcobel mogelijk ook doet.

De drie verwerkers zijn, samen met kleinere spelers als Farmel en Inex, verwikkeld in een strijd om de melk in België. Na een aantal jaren van slechte prijzen, heeft een grote groep leden van Milcobel de biezen gepakt en gekozen voor vooral LDA en A-ware. LDA is de laatste jaren flink gegroeid en heeft vorige maand ook nog een nieuwe mozzarellafabriek met een capaciteit van 32.000 ton geopend in Badour. A-ware kocht eind vorig jaar de poederfabriek van Frieslandcampina in Aalter, een bedrijf met een capaciteit van zo'n 40.000 ton.

LDA
Het bestuur (links) en directeur Louis Ska van LDA bij de opening van de nieuwe mozzarellafabriek.

Een groot deel van de extra melk die nodig is voor deze fabrieken wordt weggetrokken bij Milcobel, maar ook bij FrieslandCampina en andere partijen in België. Om de melkaanvoer veilig te stellen, moeten gevestigde partijen volgens handelsbronnen de spotmarkt op om bijvoorbeeld in Frankrijk vervangende melk in te kopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden