Shutterstock

Nieuws Melk

Milk Trading Company in rood door hoge melkprijs

7 December 2021 - Klaas van der Horst

De hoge melkprijzen van de laatste maanden zijn goed nieuws voor de melkveehouderij, maar kosten de leden van de Milk Trading Company (MTC) geld. Dit bevestigt adviseur Niek Groot Wassink. Wie eerder dit jaar de melkprijs vastzette, ziet nu winsten aan zijn neus voorbijgaan en moeten bijstorten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Zo beleven we voor het eerst ook de volledige werking van de MTC: een stabiele bovengemiddelde melkprijs waarbij pieken en dalen worden afgevlakt," vermeldt de organisatie op LinkedIn.

Gemiddeld genomen maakte de MTC steeds een mooie winst over de voorbije jaren. In doorsnee hielden deelnemers volgens Groot Wassink jaarlijks zo'n €2,00 per 100 kilo melk over. Dit jaar zal dat niet het geval zijn en wordt het jaar met verlies afgesloten. Hoe groot dat verlies zijn, valt volgens Groot Wassink nog niet te zeggen.

Winst op voercontracten helpt niet meer
In de eerste helft van het jaar ging het qua rendementen nog goed. Dat kwam ook omdat de contracten voor voergrondstoffen die de MTC tegenover de boter en melkpoedercontracten zet, juist heel goed rendeerden. Dat doen die contracten nog steeds, omdat met name voor soja gunstige langetermijncontracten zijn afgesloten. De winst op de voercontracten maakt het verlies op de zuivelcontracten evenwel niet meer goed. De melkprijzen zijn zodanig sterk gestegen, dat nu flink moet worden bijgestort. Dat kan in de papieren lopen.

Alleen verlies bij hoge melkprijs
Om de risico's van de handel via de MTC in de hand te houden, moeten nieuwkomers eerst een cursus volgen en mogen ze het eerste jaar tot 35% van hun aanvoer vastleggen (met een minimum van 10%). Voor deelnemers die langer meedoen, geldt tot en met dit jaar een maximum van 50%. Vanaf volgend jaar mag tot 60% van de aanvoer worden vastgelegd. De risico's van de handel zijn ondertussen voor de individuele deelnemers, net als de winsten. Groot Wassink: "Het kan niet zo zijn dat de groep opdraait voor de verliezen van individuele deelnemers." Hij ziet evenwel geen heel grote risico's op lange termijn. "We halen alleen verlies op als de melkprijs onverwacht heel goed wordt."  

Daarom blijft het vastleggen van de melkprijzen via de MTC volgens de organisatie nog steeds een rendabele zaak. Momenteel wordt weinig gehandeld en afgedekt. Voor 2022 zit de MTC naar eigen zeggen vol. Voor 2023 kan nog wel worden ingestapt. MTC telt 325 leden, waarvan het grootste deel in België.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden