Shutterstock

Nieuws DCA Melkvee Index

Melkprijzen stijgen nu flink sneller dan de kosten

8 December 2021 - Stef Wissink

Hoewel de melkprijzen rond mei de €35,00 grens per 100 kilo doorbraken, stonden de hoge kosten nog lange tijd een bovengemiddeld rendement in de weg. Nu de melkprijzen recent echter in hoog tempo opstomen staat de rendementsbarometer voor de melkveehouderij op het hoogste niveau in jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA Melkvee Index komt begin december uit op een stand van 147 punten. Het betekent dat de index in tien weken tijd zo'n 40 punten terrein won. Een dergelijk sterke stijging in zo'n korte tijd is in de historie van de index niet eerder voorgekomen. De index wordt gevoed door de aanhoudende stijging van de verschillende noteringen voor zuivelproducten.

Eindelijk overtreft stijgende opbrengst de kosten
Hoewel de zuivelmarkt eigenlijk het hele jaar (pauzes daargelaten) al in een positieve flow verkeert, plukt de melkveehouder daar nu pas daadwerkelijk de vruchten van. Waar de opmars van de index eerst vooral werd ingegeven door de prijsstijging van boter, doet recent ook de prijsstijging van magere melkpoeders een duit in het zakje.

De noteringen voor boter stegen in enkele maanden tijd met zo'n €1500 per ton. De prijzen zijn recent gestabiliseerd op een historisch hoog niveau. Magere melkpoeder steeg in een paar maanden tijd zo'n €800 in prijs en zet ook de afgelopen weken nog voorzichtige stapjes omhoog.

Naast de gestegen zuivelprijzen staan ook de prijzen voor slachtvee op erg hoge niveaus. Het aanbod van dieren is krap, afgemeten aan de beschikbare capaciteit in de Nederlandse slachthuizen. Er wordt daarom flink betaald voor slachtkoeien.

Kosten blijven ook oplopen
Hoewel de prijzen voor ruwvoer de afgelopen maanden vrij stabiel zijn namen de kosten voor mengvoer en mestafvoer wel toe. De afvoer van rundveedrijfmest staat in week 47 op €17,33 per ton. De prijs voor standaardbrok A voor melkvee noteert in november volgens het LEI op €29,10. Dat is €0,40 per 100 kilo hoger dan in oktober. Dat is het hoogste niveau ooit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden