DOC Kaas

Inside Melk

DMK wil in 2022 vaste melkprijs testen bij DOC

8 December 2021 - Klaas van der Horst

DMK wil volgend jaar onderzoeken of ook aan de leden van DOC Kaas de optie kan worden aangeboden om een deel van de melkprijs vast te klikken. Dit meldt de onderneming desgevraagd. In Duitsland is sinds november de proeffase voorbij en kan ieder lid meedoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruim een jaar geleden, in de zomer van 2020, werd begonnen met een proeftraject. Intussen is de prijs vastgelegd van 105 miljoen kilo melk, meldt DMK in ledenblad Milchwelt. Dat is nog niet veel op een totale melkplas van 6,6 miljard kilo verwerkte melk, maar volgens DMK groeit de belangstelling. Leden kunnen maximaal 30% van hun maandaanvoer vastleggen voor ten hoogste twaalf maanden.

Twee keer per maand handelen
Leden kunnen deelnemen via het DMK-Onlineplattform Fixed Price. Volgens DMK was aanvankelijk veel aarzeling, want de melkprijs was laag en onaantrekkelijk om op in te schrijven. Inmiddels kan twee keer per maand worden gehandeld. De prijzen worden gekoppeld aan de noteringen voor boter en melkpoeder op de EEX in Leipzig.

Of het de deelnemers tot nog toe extra melkgeld heeft opgeleverd, of dat ze de gewone melkprijs van DMK hebben verslagen dankzij het vastklikken van de prijs, wil DMK niet zeggen. "De deelnemers hebben een gedeelte van hun melk voor een bovengemiddelde prijs afgezekerd", wordt gesteld. Verder is de tool geen middel om met voorrang een hogere melkprijs te behalen dan anderen. Het is vooral bedoeld om meer financiële zekerheid te krijgen voor melkveehouders. Ook banken zijn positief, want een boer kan aantonen dat hij zijn lopende kosten kan betalen en genoeg liquiditeit heeft, aldus DMK.

Volgend jaar wil DMK de tool ook introduceren in Nederland. Dat heeft qua regelgeving evenwel wat voeten in de aarde en kost dus tijd. Voor de DOC-leden is het misschien een kleine troost dat hun DMK-collega's in Duitsland alvast testwerk hebben verricht en dat dan de kinderziektes uit het systeem zijn gehaald, suggereert DMK.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden