Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Botermarkt ontploft en dicht gat met room

9 December 2021 - Klaas van der Horst

Voor een keer komt de grote verrassing qua prijsvorming op de zuivelmarkt niet van het vloeibare segment. De boterprijs is ontploft en is met ruim 10% omhoog geschoten naar de prijs die misschien al lang voor het product betaald had moeten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de notering van DCA is er deze week €565 bij de prijs gegaan, wat neerkomt op een prijsstijging met 10,73%.  De roomprijs steeg deze week ook. De notering van DCA ging met 2,24% omhoog naar €7060 per ton. Maar het gat tussen de room- en de boternotering is met de beweging van deze week nagenoeg gedicht. De boterprijs is naar het room-equivalent toegeschoten.

Het komt volgens handelaren mede doordat het einde van het jaar nadert. De bezem is door het pakhuis gehaald en de oude voorraden boter zijn nu echt wel verdwenen. Wie nu nog spotboter wil hebben, moet meebieden met de kopers van verse room.

Of het huidige prijsniveau lang standhoudt, is nog wel een spannende vraag. Nog steeds worden de hoge prijzen gerealiseerd bij kleine volumes verhandeld product.

De hoge boterprijs trekt ook de prijs van volle melkpoeder stevig mee omhoog, tot een niveau van €4150 per ton. Veel handel vindt ondertussen niet plaats op deze prijzen. Maar magere melkpoeder is met een prijs van zo'n €3300 per ton niet goedkoop.

Mogelijk dat de poeder en boter qua verwaarding de meest rendabele combinatie zijn in de commodities, de kaasnotering is ook op een hoog niveau beland. Met name aan de foliekaas wordt hard getrokken, ten koste van de natuurkazen. Het is een verschijnsel dat vaker optreedt rond deze tijd van het jaar, maar het voelt in de huidige markt extra spannend. Cheddar steeg overigens nog meer in prijs dan Goudse kaas of mozzarella. Ook dat is goed verklaarbaar. Het Ierse aanbod is momenteel vrij laag, omdat de Ierse melkveehouderij wel steeds meer optimaliseert, maar nog steeds in sterke mate seizoensgebonden produceert, en nu is de aanvoer laag.

De spotmarkt voor rauwe melk is relatief gezien bijna het rustpunt in de markt. Wie rauwe melk zoekt, moet nog altijd diep in de buidel tasten, want er is amper product beschikbaar en in kleine volumes. Toch stijgen de prijzen vrijwel niet meer.

Magere melkconcentraat steeg nog wel iets in prijs, maar relatief beperkt. Dit product is intussen niet duurder meer dan magere melkpoeder, zoals enige tijd het geval was.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden