Shutterstock

Analyse Melk

Duitse melkaanvoer was ook in oktober krap

14 December 2021 - Stef Wissink

De Duitse melkaanvoer is in de maand oktober niet hersteld van het zwakke resultaat dat werd behaald in de maand september. De geproduceerde volumes lagen opnieuw aanzienlijk onder het niveau van een jaar eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De productie lag in de maand september zo'n 2,5% lager dan vorig jaar. In oktober is geen herstel geweest, want in die maand heeft de melkaanvoer ongeveer 2,3% moeten inleveren. Het betreft een volumedaling van circa 59.000 ton, tot 2,55 miljoen ton. Afgelopen jaar lag de melkaanvoer over de maand oktober op 2,61 miljoen ton.

De forse daling in de melkaanvoer uit zich ook in een dalende productie; die ligt inmiddels flink onder het 5-jarig gemiddelde ligt. De afgelopen vijf jaar werd in oktober gemiddeld 2,59 miljoen ton melk geproduceerd. De bij verwerkers aangevoerde hoeveelheid melk lag dit jaar  48.000 ton (oftewel 1,8%) onder de meerjarig gemiddelde hoeveelheid voor oktober.

Spotmelk vrij stabiel op hoog niveau
De krappe melkaanvoer zorgt ervoor dat de spotprijzen voor melk zich in Duitsland op een historisch hoog niveau handhaven. Vrije melk is gezocht en wordt goed betaald. De notering wordt veel gebruikt voor het afrekenen van melkstromen tussen zuivelfabrieken onderling. Voor vrije melk wordt in Duitsland al maanden ruim boven de €50 per 100 kilo betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden