Shutterstock

Analyse Melkaanvoer

Nederlandse melkaanvoer loopt achterstand iets in

14 December 2021 - Wouter Baan

De Nederlandse melkaanvoer lag in november nog altijd flink beneden het niveau van vorig jaar, al is de achterstand wel iets ingelopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlandse verwerkers collecteerden in november 1.058.357 ton melk, met een gemiddeld vetpercentage van 4,53%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het is een afname van 3,95% tegenover dezelfde maand vorig jaar. Daarmee valt de teruggang een fractie kleiner uit dan in oktober en september; toen bedroeg de daling respectievelijk 4,2% en 4%.

Over de periode januari tot en met september bedraagt de krimp nu 2,45%. Daarmee behoort ons land tot de grootste dalers in de Europese Unie, waar de melkproductie dit jaar voor het eerst sinds jaren afkoerst op een kleine krimp.

Dagproductie stijgt weer
De gemiddelde dagproductie kwam afgelopen maand uit op 35.278 ton. Dit is een fractie hoger dan in oktober, wat aangeeft dat de seizoensmatige melkproductie weer langzaam toewerkt richting de piek die doorgaans in de maand mei plaatsvindt. Hoewel de melkproductie langzaam oploopt, is de krapte op de vloeibare markt nog niet ten einde. Ondertussen noteert de DCA-spotmelknotering voor Nederland al wekenlang op de €50 per 100 kilo. Een unicum.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox