Shutterstock

Nieuws Melk

Poolse melkaanvoer boekt kleine plus over oktober

16 December 2021 - Stef Wissink

Hoewel de echte groei er de laatste maanden wat uit lijkt, wist de Poolse melkaanvoer er over oktober een klein plusje uit persen. Sinds juni dit jaar schommelt de melkproductie rond de niveau's van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Poolse melkveehouders leverden in oktober 1.004.450 ton melk aan bij de verwerkende bedrijven. Dat betekent een minimale stijging van zo'n 6.000 ton ten opzichte van oktober 2020. Een procentuele stijging van 0,5%. Na een jarenlange forse groei van de melkplas schommelt de productie sinds juni rond de volumes van vorig jaar.

Boven meerjarig gemiddelde
De groei van de afgelopen jaren komt nog wel duidelijk tot uiting als de productiecijfers over 2021 naast de vijfjarige gemiddeldes worden gelegd. De meerjarige gemiddelde melkproductie ligt in oktober op 978.350 ton. Daarmee ligt de productie dit jaar zo'n 26.000 ton hoger over deze maand, een plus van 2,7%.

'Green Deal bedreiging Poolse melkplas'
De dit najaar bekrachtigde Europese Green Deal (welke de contouren voor de toekomstige landbouw schetst) kan een bedreiging zijn voor de rentabiliteit van de Poolse melkveesector en daarmee de omvang van de Poolse melkplas. Dat kan op termijn leiden tot hogere prijzen voor melk. zo waarschuwt een directielid van de Poolse zuivel coöperatie SM Mlekpol. Het bedrijf verwerkt zo'n 16% van de Poolse melkaanvoer en vreest de gevolgen van hogere eisen aan dierenwelzijn en Europese ecologische standaarden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden