tanpanamanoob / Shutterstock.com

Achtergrond Melk

Bestuur FrieslandCampina zet kleine veranderstapjes

15 December 2021 - Klaas van der Horst

Het zijn kleine stapjes die de ledenraad van FrieslandCampina goedkeurde op de traditionele decembervergadering, op weg naar mogelijk meer: een ander aannamebeleid, verfrissing van het bestuur en mogelijk een aanpassing van de 'strategische opties'. ondertussen ruimde een derde bestuurder het veld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwe voorzitter Sybren Attema stemde ermee in, maar een eigen stempel zette hij er nog niet op. Dat zou ook moeilijk zijn, want Attema is nog maar kortgeleden benoemd. De komende maanden, tot de presentatie van de jaarcijfers, wil hij radiostilte bewaren en mogelijk daarna verdere besluiten nemen.

Geen veehouders in de rij
De constatering dat er ruimte is voor de instroom van nieuwe leden, heeft zonder een concreet vervolg weinig om het lijf. Weinig melkveehouders staan in de rij om tegen betaling van €23,00 per 100 kilo melk een nieuw lid te worden, al dan niet via een financieringsregeling. De entreekosten zijn te hoog en de rendementen te laag. Zeker in de huidige omstandigheden. De concurrentie is sterk, vraagt minder afdracht, tegen ook nog eens soepelere voorwaarden. Wil FrieslandCampina in 2030 zijn schaalgrootte in melkverwerking behouden en een speler op de wereldmarkt blijven, zoals het bedrijf wil, dan moet er meer gebeuren, menen diverse leden.

Daarover moet volgend jaar duidelijkheid komen. Dan moet ook het melkgeldreglement opnieuw worden geëvalueerd. Centraal element daarbij belooft opnieuw de garantieprijs te zijn. Die garantieprijs stelt ambitieuze doelen (want 'bovengemiddelde melkprijs'), maar ondanks een aanpassing van de formule twee jaar geleden, zijn er veel signalen dat de garantieprijs nog steeds zwaar drukt op de onderneming. Ofwel: die garantieprijs lijkt nog steeds aan de dure kant voor bedrijf FrieslandCampina.

Business-update met meevallertje
Tijdens de ledenraadsbijeenkomst werd een business-update gegeven door CEO Hein Schumacher, die kort daarvoor een contractverlenging had gekregen. Ook daarbij ging het over mogelijke aanpassingen in de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld met betrekking tot kindervoeding), maar voor zover bekendgemaakt niet over resolute keuzes. Bijvoorbeeld ook niet om iets te doen aan de overcapaciteit waar FrieslandCampina volgens Schumacher mee kampt.

Wel werd een klein meevallertje bekendgemaakt. Financieel topman Hans Janssen meldde een vrijval van €50 miljoen aan pensioenverplichtingen. Dat geld wordt toegevoegd aan de winst- en verliesrekening.  Dit is extra mooi na de afdracht van €88 miljoen aan oude pensioenverplichtingen die eerder dit jaar nodig was.

Dekker
Wout Dekker

Wout Dekker als vierde voortijdig weg
In de marge van de vergadering werd ook nog het vertrek van de lange tijd zeer invloedrijke commissaris Wout Dekker bekendgemaakt. Dit vertrek is voortijdig en ongepland, want volgens het jaarverslag 2020 werd Dekker eind 2019 herbenoemd voor een tweede termijn van vier jaar. Dekker was onder meer voorzitter van de remuneratie- en benoemingscommissie, samen met de eerder dit jaar al vertrokken bestuurders Frans Keurentjes en Erwin Wunnekink. Dekker is per 14 december opgestapt. Ook de Brabantse veehouder Frans van den Hurk vertrok als commissaris, maar hij deed dat op eigen initiatief, omdat hij te weinig vond veranderen. Het bedrijf wilde geen commentaar geven op de gebeurtenis. Een opvolger moet nog worden gevonden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden