Shutterstock

Nieuws Melk

Italiaanse veehouder wil profiteren van zuivelmarkt

17 December 2021 - Stef Wissink

Italiaanse melkveehouders lijken volop gas te geven nu de internationale zuivelprijzen historische hoogtes bereiken. Een relatief krap aanbod melk is één van de oorzaken van de goede marktomstandigheden, van een krappe melkaanvoer is in Italië echter geen sprake.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Italiaanse veehouders voerden de melkproductie fors op in oktober. Er werd in totaal 1.026.840 ton melk aangevoerd bij de verwerkende bedrijven. Dat is zo'n 84.000 ton meer dan in oktober 2020, een plus van 8,2%. In oktober 2020 lag de melkaanvoer in het land op 942.350 ton melk. Sinds de melkprijzen een stijging hebben ingezet dit voorjaar hebben Italiaanse veehouders het volume fors opgevoerd.

Cijfers ietwat geflatteerd
De jaar-op-jaar stijging is mogelijk ietwat geflatteerd. Vorig jaar riepen zuivelaars veehouders op de melkproductie te matigen. Ten tijde van de eerste coronagolf was er minder vraag naar zuivelproducten. Vrij snel werd het Italiaanse volume toen wat kleiner. Toch is de groei dit jaar dermate groot dat de melkproductie ook ver boven het vijfjarige gemiddelde ligt. De vijfjarige gemiddelde melkproductie voor oktober ligt op 959.210 ton. Daarmee ligt de productie van dit jaar zo'n 65.000 ton hoger, ofwel 6,7%.

Kaasexport stimuleert
De Italiaanse verwerkers profiteren voornamelijk van een sterke export van kazen. Bij dit belangrijkste Italiaanse zuivelproduct werd over de periode januari tot en met september een plus van 11% gerealiseerd. Er ging daarmee 391.000 ton kaas de grens over.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden