Shutterstock

Inside Zuivelbusiness

Prima vooruitzichten op Amerikaanse zuivelmarkt

17 December 2021 - Wouter Baan

Net als hier in Europa heeft de Amerikaanse zuivelmarkt de wind in de zeilen. Ook voor 2022 zijn de verwachtingen goed te noemen. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) rekent dan ook op een forse stijging van de melkprijs en hogere zuivelprijzen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddeld geraamde melkprijs (all milk) voor 2022 komt uit op $20,75 per CWT (50,8 kilo). Dit zou de hoogste melkprijs in jaren zijn. In de afgelopen jaren stond de melkprijs onder druk door overproductie en de handelsoorlogen die voormalig president Donald Trump uitvocht met onder meer China, Canada en Mexico. Die druk is nu voorbij.

Momenteel profiteert de Amerikaanse zuivelsector van de hoge binnenlandse consumptiecijfers en goede exportmogelijkheden op de wereldmarkt. Ondanks de logistieke verstoringen blijven de zuivelexportcijfers overeind. Uitgedrukt in Milk Sollids noteerde het exportvolume in oktober 186.000 ton, wat 0,9% lager is dan dezelfde maand vorig jaar. De onderliggende waarde steeg tegelijkertijd met 17,3% tot $97,5 miljoen. Dit als gevolg van de aangetrokken zuivelprijzen.

Outlook 2022
Voor volgend jaar rekent USDA op gunstige marktomstandigheden. De gemiddelde kaasprijs wordt jaarrond geraamd op $3.950 en boter op $4.300 per ton. Dit een fractie lager dan de huidige prijsniveaus, wat betekent dat de hoger prijzen - met wat fluctuaties tussen door - waarschijnlijk standhouden. Tegelijkertijd is het ramen van de prijzen voor heel 2022 wel koffiedik kijken, gezien de outlook relatief ver in de toekomst ligt.

De groei van de Amerikaanse melkplas voor 2022 valt kleiner uit dan vooraf gedacht. Dit komt onder meer door afvlakkende groei van de melkproductie per koe. Het USDA raamt de productie op een slordige 102 miljoen ton, een fractie lager dan de geraamde productie voor dit jaar. Sinds de zomer is de melkaanvoer behoorlijk teruggelopen als gevolg van de rap gestegen grondstofprijzen. Dat leidt tot hoge voerkosten en ook dit heeft een remmend effect op de productie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden