Shutterstock

Nieuws Vlees

VanDrie Group investeert in duurzamere kalverketen

20 December 2021 - Klaas van der Horst

De VanDrie Group gaat hard aan de slag om de door de overheid gestelde klimaat- en duurzaamheidsdoelen voor de komende jaren te behalen. Dit moet samen op gaan met behoud van de productie en de productieketen in de kalfsvleessector, zo blijkt uit het duurzaamheidsverslag 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit maakt Marijke Everts, directeur corporatie affairs van VanDrie, duidelijk in een toelichting op het MVO-jaarverslag van de onderneming.

Vorig jaar werd de vleeskalverketen en dus ook VanDrie hard geraakt door de eerste lockdown in verband met de coronacrisis. De verkopen daalden in eerste instantie met 30%. Over heel 2020 is het effect beperkter, maar het bedrijf kreeg stevige klappen. Het leereffect daarvan is dat VanDrie harder op zoek gaat om de afzet meer te spreiden. Dat kost echter tijd, laat het bedrijf in het verslag weten.

Weinig all-round duurzame stalontwerpen
Ondertussen zijn er eisen om aan te voldoen, onder meer op gebied van emissies. Een probleem daarbij is dat er nog maar weinig goede en erkende ontwerpen zijn voor vleeskalverstallen die zowel de emissie beperken als ook een goed dierenwelzijn blijven garanderen. Mede dankzij een innovatiesubsidie van Provincie Gelderland wordt daar meer werk van gemaakt.

VanDrie mikt voor de kalverhouderij op een klimaatuitstoot in 2030 die 49% lager is dan in 1990. De onderneming zelf verwacht per 2025 nagenoeg gasloos te draaien. Voor wat betreft dierenwelzijn wil VanDrie per 2026 geen kalveren meer aanvoeren uit Oost-Europa en Ierland. In het komende jaar wil het verder een 15% lager antibioticagebruik hebben gerealiseerd dan in 2017.

Uitvalpercentage omlaag naar vóór start AB-reductie
Het uitvalpercentage van de opgezette kalveren moet terug naar het niveau van 2007. Sinds dat laatste jaar is het percentage uitval gestegen, als onbedoeld neveneffect van de eerste fase antibioticareductie. De laatste jaren is er hard aan gewerkt om ook dit probleem op te lossen, meldt VanDrie.

In de fase van de vleesverwerking wordt ook gewerkt aan verdere verbeteringen. Tussen 2014 en 2020 is de bezoedeling van product (door contact van vlees met de huid, vloer of wanden) met 70% verminderd. Dit verbetertraject gaat door. Ondertussen wordt ook gestudeerd op de robotisering van bepaalde werkzaamheden in de vleesverwerking. Dit traject, dat moet zorgen voor zowel de vervanging van veel handwerk als voor meer hygiëne, staat echter nog in de kinderschoenen.

Grondstof-footprint
De VanDrie Group bracht voor het verslag ook de grondstof-footprint van de kalfsvleesproductie in kaart. Daaruit blijkt dat 4% van het kalvervoer bestaat uit soja en 0,5% uit palmolie. Dit betreft dan wel duurzaam en gecertificeerd product, benadrukt VanDrie. Van de gebruikte grondstoffen komt 80% uit de EU, waarvan een derde afkomstig is uit een straal van 250 kilometer rondom de productielocaties. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden