Shutterstock

Nieuws melk

Melkveehouderij plust dankzij oude voorraden

20 December 2021 - Klaas van der Horst

Het gemiddelde inkomen in de melkveehouderij is dit jaar met goed €9.000 omhooggegaan naar €35.000 per bedrijf. Deze inkomensverbetering rust echter grotendeels op resultaten die al in 2020 zijn behaald. Dit stelt onderzoeker Alfons Beldman van Wageningen Economic Research (WUR).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Punt is dat vorig jaar ruime voorraden kwalitatief goed ruwvoer konden worden aangelegd. Hierdoor konden melkveehouders de voerkosten in het nu lopende jaar nog relatief goed in de hand houden. Het dit jaar geoogste ruwvoer is van matige kwaliteit. Ook de eerste snede. Ondertussen zijn de kosten van het krachtvoer dit jaar met gemiddeld 14% gestegen. Een gemiddeld melkveebedrijf geeft bijna €107.000 uit aan krachtvoer, wat goed is voor 22% van alle bedrijfskosten.

krachtv
De prijs van aangekocht krachtvoer steeg met 14%. Bron: WUR Agrimatie.

Zonder de ruwvoervoorraden uit 2020 waren de melkveehouders er dit jaar gemiddeld niets op vooruit gegaan ten opzichte van het jaar ervoor, zelfs ondanks de forse melkprijsstijgingen aan het einde van 2021. Over heel 2021 stijgen de melkprijzen met ongeveer 10%. De opbrengstprijs van afgevoerde koeien steeg overigens veel meer: 30%. De kalverprijs steeg nog harder. Deze prijzen tikken op het totale inkomen echter beperkt door.

Grote bandbreedte qua inkomens
De inkomenscijfers van WUR zijn een gemiddelde. Daar omheen zit een grote bandbreedte van uiteenlopende inkomen. De onderste 20% van de bedrijven in de melkveehouderij ontving een negatief inkomen dat lager was dan -€1.000. De 20% met de hoogste inkomens verdiende meer dan €57.000 Deze laatste groep vertegenwoordigt wel tussen de 40% en 45% van de productie.

inkomens
De middengroep in de melkveehouderij kent een grote bandbreedte qua inkomensspreiding. Bron: WUR Agrimatie.

De totale melkproductie daalde dit jaar met zo'n 2%. Dit komt vooral door de lagere melkproductie per koe. Het gemiddelde aantal dieren per bedrijf steeg tot 108 stuks. De daling van de melkproductie per koe betekent een trendbreuk, maar waarschijnlijk eenmalig. De lagere ruwvoerkwaliteit en de hoge krachtvoerkosten gooiden dit jaar roet in het eten, maar de langjarige trend blijft van hogere melkproductie per koe.

Kleine helft bedrijven heeft positieve kasstroom
Ook al was het inkomen van het gemiddelde melkveebedrijf positief en hoger dan in 2020, slechts een kleine helft van alle melkveebedrijven realiseerde vorig jaar een positieve kasstroom.

De biologische melkveehouderij boekt dit jaar vrijwel dezelfde financiële resultaten als de gangbare melkveehouderij en maakt daarmee een pas op de plaats. Het aantal biologische bedrijven steeg naar zo'n vijhonderd stuks (3,25% van het totaal aantal melkveebedrijven).

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox