Shutterstock

Nieuws Melk

Aantal bedrijven met weidegang blijft toenemen

21 December 2021 - Klaas van der Horst

Het percentage melkveebedrijven dat weidegang toepast is dit jaar licht gestegen, meldt brancheorganisatie ZuivelNL. Het aandeel ging omhoog van 83,7% in 2020 naar 84% in 2021. Hoeveel koeien weidegang krijgen, kan ZuivelNL niet zeggen.

Sinds 2015 is het door inspanningen van melkveehouders en Convenant Weidegangpartners gelukt de neerwaartse trend in weidegang met succes om te buigen in een stijging. Het doel van de zuivelsector is dat 81,2% van de melkveebedrijven weidegang toepast. Daar zit de sector nu ruim boven.

Vormen van weidegang
Veehouders kunnen twee vormen van weidegang op hun bedrijf toepassen: volledige weidegang waarbij de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt. Dit jaar is vooral het aandeel bedrijven dat alle koeien buiten laat lopen, toegenomen. Het aandeel
volledige weidegang nam toe naar 77,9% (2020: 77,5%). Het aandeel deelweiden nam af naar 6,1%.

weig
Het percentage bedrijven met volledige weidegang is licht gegroeid, meldt ZuivelNL.

Of het percentage koeien dat weidegang krijgt, ook is gestegen, moet later blijken, als het CBS de gegevens van de landbouwtelling van deze maand publiceert. Grotere bedrijven met meer koeien passen gemiddeld minder vaak weidegang toe dan kleinere bedrijven, al is dit verschil de laatste jaren wel aan het afnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden