Agrifoto

Analyse Voer

Kerst zorg voor extra drukte op de ruwvoermarkt

21 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het is iets drukker in de handel in ruwvoer deze week. Dat heeft niet zozeer te maken met een toenemende vraag maar met leveringen die naar voren gehaald worden om de week tussen kerst en oud en nieuw te ontlasten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in ruwvoer loopt volgens verschillende handelaren overigens vrij soepel ondanks de relatief hoge prijzen. Door de gestegen melkprijzen is het sentiment onder veehouders verbeterd en dat maakt de handel toch net wat makkelijker. Maar daar wordt door de meeste insiders snel aan toegevoegd dat die hogere melkprijs geen overbodige luxe is als je kijkt naar de bredere prijsstijgingen in de melkveehouderij. Van voer en kunstmest tot energie, over de hele linie stijgen de kosten.

Meer handel in stro
De handel in stro trekt gevoelsmatig iets aan. Verschillende fouragehandelaren geven aan dat dat meer te maken heeft met beperkte beschikbaarheid van transport rond de feestdagen dan een toenemende vraag. Mooi blank lang stro is te krijgen, maar bij veel partijen die bij de handel worden aangeboden zitten er een aantal slechtere pakken tussen. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €130 per ton.

Kuilgras is er genoeg te koop, maar het aanbod van kuilen met goede voerderwaardes valt volgens verschillende handelaren tegen. Naar kuilgras waar de koeien goed op geven of voor melkgeiten, is het zoeken. Mede daardoor is er niet veel handel in kuilgras op het moment. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft gelijk aan vorige week op €65 per ton.

Goede vraag naar bijproducten
De vraag naar bijproducten blijft goed. Wat op de markt komt, vindt snel een bestemming. Nu bellen en later deze week leveren, is er bij veruit de meeste producten niet bij. Levering wordt bij de meeste handelaren over de jaarwisseling heen getild. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd ten opzichte van vorige week op €3,10 per procent droge stof.

De Europese aardappeloogst is gemiddeld waardoor de verwerkende industrie relatief weinig aardappelen morst. Dat is te merken in het aanbod voeraardappelen, dat blijft aan de magere kant. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €45 per ton.

Beperkte vraag naar maïs
In snijmaïs is niet veel handel op het moment. Sommige handelaren hebben klanten die jaarrond maïs kopen, maar bij de meeste handelaren is er niet veel vraag. De DCA Indicatieprijs blijft op €70 per ton staan. Ook naar weide- en graszaadhooi is niet veel vraag op het moment, zeker vanuit de veehouderij. De vraag die er is komt vooral uit de paardenhouderij. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €130 per ton voor Engels Raaigras tot €150 per ton voor Roodzwenk. Voor weidehooi staat de DCA Indicatieprijs op €190 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden