Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De hoogste VEM-opbrengst per hectare

29 December 2021

In het streven naar meer voederwaarde van eigen land is de voederbiet teruggekeerd in het Nederlandse rundveerantsoen. De smakelijke verse bieten verhogen de voeropname en energiedichtheid van het rantsoen en dragen zo bij aan het voersaldo en de diergezondheid.

De voorbije zes jaar heeft een groeiende groep veehouders voederbieten opgenomen in het rantsoen. Het areaal steeg van 400 naar 3.000 hectare. Met opbrengsten van 15 tot ruim 22 ton droge stof per hectare kunnen veel bedrijven al met enkele hectares bouwland voederbieten telen om vers te voeren in de wintermaanden. Samenwerking met akkerbouwers is indien beschikbaar ook interessant, aangezien de teelt veel lijkt op die van suikerbieten.

Hogere gehalten, lagere voerkosten
Wanneer voederbieten passen qua bouwplan en arbeid dan leveren ze langs twee kanten voordeel. Enerzijds verhogen de smakelijke verse bieten de voeropname in de wintermaanden, zodat het vee beter in conditie blijft en de gehalten in de melk stijgen. Bij zes maanden voeren leveren honderd melkkoeien al snel €8.000 extra melkgeld. Anderzijds is een besparing op voeraankopen mogelijk. Een geslaagde teelt voederbieten levert 20 ton droge stof voer met ruim 1.100 VEM per kg ds, bij teeltkosten van zo'n € 1.800 exclusief grondkosten.

Echte voederbieten
Voor de beste voederwaarde, bewaring en voerkwaliteit is het verstandig te kiezen voor echte voederbietrassen zoals Rialto, Caribou en Tarine.

Meer weten over voederbieten?
In onze whitepaper over voederbieten lees je alle informatie over dit gewas. Van de teelt en oogst tot bewaring, voederwaarde én ervaringen van melkveehouders die al jaren voederbieten voeren.

Download de whitepaper

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden