Shutterstock

Nieuws Melk

VS haalt EU in als grootste melkpoederexporteur

3 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De Verenigde Staten halen de EU in als grootste exporteur van magere melkpoeder in de wereld. Dit verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA. In het net voorbije jaar 2021 is de export van dit product met 10% gestegen ten opzichte van 2020, aldus de laatste schatting. Europa blijft wel stevig aan kop met de kaasexport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de Europese export van magere melkpoeder in 2021 met zo'n 11.000 ton daalde naar 820.000 ton, steeg de VS-export met 77.000 ton naar 887.000 ton. Dit jaar herstelt de Europese export naar verwachting wel iets, maar de Amerikaanse melkpoederexport stijgt harder.

smpexp
De verwachte export van magere melkpoeder volgens de USDA. De cijfers zijn x 1.000 ton.

Europa blijft overigens de grootste melkproducent en met afstand de grootste exporteur van kaas, zo menen onderzoekers van de USDA. In de VS hebben kaasproducenten vorig jaar zelfs weer subsidies ingezet om kaas over de grens te verkopen. Dit gebeurt via het instrument van coöperatives working together (CWT), waarbij zuivelcoöperaties zelf geld bijeen brengen om overtollige kaas goedkoop te kunnen exporteren.

kaasexp
De verwachte ontwikkeling van de kaasexport. De EU blijft met afstand nummer 1.  Cijfers x 1.000 ton. Bron: USDA.

De Amerikaanse export van magere melkpoeder kreeg vorig jaar een flinke stimulans door een stevige melkproductie in de VS en door relatief gunstige prijzen. Hadden exporteurs in de VS niet gekampt met grote logistieke problemen bij zowel het binnenlandse transport als in de havens, dan was mogelijk nog meer magere melkpoeder over de grens verkocht.

smppr
De Amerikaanse exporteurs profiteerden volgens de USDA van een scherpere prijsstelling dan de EU.

Nieuw-Zeeland is en blijft de grootste exporteur van volle melkpoeder (VMP) en boter. Vorig jaar steeg de export tot meer dan 1,6 miljoen ton. Dit jaar daalt die naar verwachting van de Amerikanen licht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden