VDWimages / Shutterstock.com

Analyse Zuivel Business

Global Dairy Trade begint nieuwe jaar vrij lusteloos

4 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De eerste veildag van de Global Dairy Trade (GDT) van het nieuwe jaar is begonnen met een amper waarneembaar plusje van 0,3%. Volle melkpoeder bleeft stabiel in prijs, magere melkpoeder noteerde een klein plusje. De grootste plus zat bij kaas, een klein product in de Global Dairy Trade.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Positief aan deze veiling is dat de prijstendens in ieder geval weer opwaarts was. Bij de laatste veiling eind vorig jaar stond de index op een min van 1,5%.

Magere en volle melkpoeder blijven uit elkaar
Onder handelaren leefde de verwachting dat magere melkpoeder op deze veiling qua prijs wel eens dicht in de buurt van de volle melkpoeder kon komen. Dat is niet gebeurd. Volle melkpoeder noteerde gemiddeld $3.866 per ton, magere $3.773 per ton. Dat is gemiddeld 1% meer dan bij de vorige veiling. In Europa zijn de ogen het meest gericht op het laatste product. Magere melkpoeder van Arla uit de Denemarken/Duitsland werd verkocht voor $3.815 per ton (€3.380). Hetzelfde product uit Zweden en het VK ging weg voor $3.785 (€3.354).

In bovenstaande grafiek staan de prijzen voor magere melkpoeder bij de GDT in dollars en de DCA-prijzen in euro's weergegeven. In werkelijkheid is het verschil in prijs veel kleiner. In euro's uitgedrukt zo'n €100 per ton.

Uit de stabiel gebleven notering voor volle melkpoeder leiden handelaren af dat China nog niet echt terug is in de markt. Behalve de melkpoederprijzen bleven ook de prijzen voor boter en boterolie vrijwel gelijk. Boter noteerde een plus van 0,3%, boterolie een min van 0,7%.

Cheddar maakt beetje muziek
Cheddar was het enige product waarvan de prijs echt veranderde. Hier ging de notering met 4,9% omhoog naar $5.487 per ton, ofwel naar omgerekend €4.862.

In totaal werd 30.685 ton product verkocht, waarvan zo'n 60% bestond uit volle melkpoeder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden