Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

5 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De Franse zuivelreus Lactalis heeft een overeenkomst gesloten met leveranciersvereniging OPLGO om de melkaanvoer drie jaar lang te beperken. Zo willen de partijen minder gevoelig zijn voor schommelingen in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het contract tussen zuivelaar Lactalis en leveranciersvereniging OPLGO wordt gesproken over een verlaging van de melkaanvoer met 2% op jaarbasis. OPLGO bundelt 1080 leveranciers van Lactalis in het westen van Frankrijk en is goed voor een volume van 670 miljoen liter. In totaal verwerkt Lactalis 5 miljard liter melk in Frankrijk en bijna 22 miljard kilo wereldwijd. Lactalis wil de afspraken met OPLGO ook van toepassing laten zijn op de totale Franse melkaanvoer van het bedrijf.

Minder gevoelig worden
Gezien de huidige stand van zaken op de Europese zuivelmarkt, lijkt de stap van Lactalis opmerkelijk. Voorzitter Frédéric Epineau van OPLGO verdedigt de afspraak met Lactalis toch. "Door minder melk te leveren, hoeft de zuivelreus minder product te verkopen aan de supermarkten en staat het bedrijf commercieel sterker", zegt hij. Volgens directeur Christine Lairy van OPLGO doet de volumebeperking de leden geen pijn.

Lactalis betaalde afgelopen jaar niet de hoogste melkprijs, maar het bedrijf probeert, volgens de Franse melkveehouders, wel steeds iets hoger uit te komen dan de grootste coöperatie van Frankrijk, Sodiaal.

Lactl
De melkprijzen bij de grootste verwerkers in melkregio Bretagne gingen vorig jaar gemiddeld ook fors omhoog. Lactalis probeert iets boven Sodiaal te blijven.

Lactalis heeft heeft ook een aantal fabrieken in Nederland en België. Het gaat om Leerdammer in Nederland en in België om de voormalige fabriek van Walhorn in Lontzen (nabij Luik). Welk beleid Lactalis voor Nederland voorstaat, is nog niet duidelijk. Leerdammer heeft vorig jaar al wel enkele tientallen miljoenen kilo's melk zien verdwijnen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox