Shutterstock

Nieuws Melk

Nauwelijks tot geen handel in fosfaatrechten

5 Januari 2022 - Stef Wissink

Er is in de eerste dagen van het nieuwe jaar niet of nauwelijks handel geweest in fosfaatrechten. De lopende zaken van afgelopen jaar worden afgerond en kopers kijken voorlopig de kat uit de boom. De kamerbrief van demissionair minister Schouten over de mogelijke invoering van dierrechten maakt kopers mogelijk extra afwachtend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste week van het jaar is er flink wat handel geweest voor hogere prijzen. In de eerste nieuwe week van het jaar ligt dat traditioneel anders en is het extreem rustig in de markt. Handelaren geven aan dat er ook nog nauwelijks geïnformeerd wordt door kopers dan wel verkopers.

Dierrechten
Vlak voor de feestdagen meldde Schouten in een Kamerbrief dat het niet is uitgesloten dat het fosfaatrechtenstelsel op enig moment vervangen wordt door een stelsel van dierrechten. Een en ander heeft te maken met een update van de fosfaatexcretietabellen. Uit nieuwe berekeningen (op basis van kringloopwijzers uit de jaren 2017, 2018 en 2019) zou blijken dat er mogelijk 3,6 miljoen kilo fosfaat extra benut kan gaan worden. Echter zou dit leiden tot een verdere overschreiding van het stikstofplafond door de melkveehouderij, wat de druk op het fosfaatrechtenstelsel verder zou kunnen laten toenemen.

De onzekerheid over deze passages uit de Kamerbrief zorgen er mogelijk voor dat de handel in de komende weken wat afwachten blijft, zo melden bemiddelaars. Omdat er op dit moment geen referentie is voor een notering stelt DCA deze week ook geen fosfaatrechtennotering vast.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox