Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Prijsstijging melkpoeder ijlt nog wat na

5 Januari 2022 - Wouter Baan

De prijzen van melkpoeder gaan al bijna een half jaar wekelijks omhoog. Ondertussen hebben de noteringen flink terrein gewonnen. Ook in december pluste de markt onverwacht verder. Tegelijkertijd is er ook weerstand.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar gedacht werd dat de melkpoedermarkt zouden afvlakken, bleven de noteringen in december doorstijgen. Op de kaasmarkt speelt zich een vergelijkbare situatie af. Krappe voorraden maken dat kopers aan het kortste eind trekken.

Intussen is de DCA-notering van magere melkpoeder (food) opgeklommen tot €3.385 per ton. Daarmee is de prijspiek uit 2013 teniet gedaan. Enkel in 2007 noteerde markt hoger toen kortstondig prijsniveaus van €4.000 in beeld kwamen. In de jaren daarna schoot de markt hard onderuit. Een dergelijke ommekeer is momenteel niet in beeld, dankzij de krappe voorraden en de fors lagere melkaanvoer in Noordwest-Europa. De volle melkpoederprijs laat een vergelijkbaar patroon zien en is intussen de grens van €4.200 per ton gepasseerd. 

Weerstand tegen hoge prijzen
Tegelijkertijd zijn verdere prijsstijgingen geen automatisme. Zuivelexporteurs en handelsagenten geven aan dat eindgebruikers de hogere prijzen schoorvoetend accepteren. Met name kopers in het Midden-Oosten en Azië uitten veel weerstand. Poederproducten zitten in de mangel. De hogere prijzen zijn nodig om de stijgende energiekosten en melkprijzen op te vangen. Eind vorig jaar ging in ons land nog een kleinschalige poederproducent failliet als gevolg van de hoge gasrekening. Hoewel dit geval op zichzelf staat, laat het wel zien dat de hoge energiekosten er flink inhakken.

Termijnmarkt hint op daling
Wat de melkpoedermarkt in 2022 gaat doen, moet blijken. Op korte termijn lijkt de prijsstijging door te zetten en is €3.500 per ton een realistisch koersdoel. Op de wat langere termijn is het nog koffiedikkijken. De termijnmarktprijzen – die doorgaans enige houvast bieden – wijzen op een daling. De maandcontracten voor 2022 op de EEX staan stuk voor stuk lager dan de huidige fysieke marktprijzen. Een andere indicator is dat de Chinese importbehoefte vorig jaar al behoorlijk is verzadigd, zo blijkt uit de teruglopende importcijfers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden