VanDrie Group

Nieuws Veehouderij

Kalverintegraties doorstaan eerste coronajaar goed

5 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De vleeskalverintegraties VanDrie Group en Denkavit Internationaal hebben het eerste coronajaar goed doorstaan. Dit blijkt uit gedeponeerde jaarcijfers over 2020. Diversificatie hielp hen daarbij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VanDrie Group zag de omzet met zo'n €80 miljoen dalen naar €2.317 miljoen, terwijl de winst met €4 miljoen omlaag ging naar €75 miljoen. Denkavit Internationaal wist de omzet met €19 miljoen te verhogen naar €640 miljoen en het verlies te beperken van -€8,4 miljoen naar -€1,9 miljoen. 

zoog
Zoogamma, een Italiaanse melkpoederfabriek van VanDrie.

Het lastige jaar qua afzet van kalfsvlees noodzaakte beide bedrijven scherp op de kosten te letten en de kalfsvleesproductie heel strak in de hand te houden, want de vleesprijs kelderde enorm en de voorraden liepen op. Ook weigerde minister van LNV Carola Schouten kalverhouders en contractgevers te helpen die de plotselinge verstoring van de productieketen moesten verwerken. Wel ontving de VanDrie Group enkele miljoenen aan NOW-steun (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) om ontregeling in de vleesbedrijven mee te helpen opvangen.

Diversificatie richting de zuivel
Voor de rest gingen beide integraties hard aan het werk om te diversificeren, beide ook richting de zuivel. De VanDrie Group zette sterker in op de eigen poederfabrieken (in Nederland, Duitsland en Italië) en op zuivelhandelsbedrijf Melkweg. Denkavit Internationaal wist met name de verkopen van jongdiervoeders buiten Europa een sterke impuls te geven. Wellicht hielp daarbij de overname in 2019 van een Amerikaans bedrijf. In mei 2021 nam Denkavit ook Nutrifeed over, de diervoer-divisie van FrieslandCampina, voor een bedrag van krap €30 miljoen. Dit wordt echter verder in de jaarrekening over 2021 verantwoord.

Nutrif
In mei 2021 nam Denkavit Nutrifeed over van FrieslandCampina.

Sterk eigen vermogen als calamiteitenbuffer
De VanDrie Group gebruikte de winst over 2020 om het eigen vermogen verder te versterken tot €885 miljoen. Bij Denkavit zat zoiets er niet in omdat over 2020 nog steeds een licht verlies werd geleden. Daardoor daalde het eigen vermogen van €213 miljoen naar €210 miljoen. De kalfsvleesintegraties houden traditioneel een sterke financiële buffer aan, speciaal met het oog op dierziekten of andere grote marktverstoringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden